Društvo

Sednica Komisije za dodelu novca medijima javna

Sednica Stručne komisije za ocenu projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Grada Niša u 2016. godini po prvi put se održava u Media i reform centru, a novinari su mogli da prate direktan prenos sednice. Ukupno je prijavljeno 53 projekta medijskih i produkcijskih kuća, a ovogodišnji budžet za sufinansiranje projekata za izveštavanje o temama od javnog interesa je 68,2 miliona dinara.

Ovoga puta Stručna komisija je petočlana, a njom predsednava profesor Pravnog fakulteta Slaviša Kovačević koga je predložilo Društvo novinara Niša. Ostali članovi su Katarina Filipović iz Udruženja radio stanica “RAB Srbija”, Mitko Jakovlevski na predlog UNS-a, NUNS-a, Lokal presa, NDNV-a i ANEM-a, a kao samostalni medijski radnici – Slađana Aleksić i Dejan Miladinović.

Oni su najpre razmatrali projekte koji bi mogli da prođu na konkursu, da bi kasnije odlučivali o tome koji će dobiti koliko novca.

13553176 10210132853784095 733249559 nKako su istakli u Media centru, sednica je javna sa razlogom jer se dodeljuje velika suma novca za projekte koji prvenstveno treba da budu u javnom interesu. Javnost treba da bude informisana na koji način radi komisija, kako ocenjuje projekte i kakav će predlog o sufinansiranju dati lokalnoj samoupravi.

„Nadamo se da će i ostale lokalne samouprave slediti ovu praksu. Kada je novac građana u pitanju, proces treba da bude transparentan, a građani treba da shvate da se radi o njihovom novcu i da moraju da znaju gde idu te pare. Nadam se da ćemo i nakon realizacije biti u mogućnosti da pratimo da li su projekti zadovoljili javni interes i da pokrenemo debatu kako bi rad medija bio bolji“, rekao je direkor MC Mladen Velojić.

Konkurs za medijske projekte zainteresovao je nišku javnost jer su članovi prethodnog sastava komisije podneli ostavke, pa je konkurs propao. Pojedini niški mediji tražili su ponavljanje konkursa, jer je, kako su tvrdili, većina novca tada bila opredeljena medijima koji su “bliski vlasti”. Lokalni antikorupcijski forum je pak tražio da sednicama Stručne komisije prisustvuje Građanski posmatrač.

Podsećamo da su prvobitno članovi Stručne komisije bili šef departmana za novinarstvo niškog Filozofskog fakulteta Vladeta Radović, predsednica Udruženja radio stanica “RAB srbija” Maja Rakovic i novinar Dragoljub Gajević.

13535782 10210132854184105 1471195991 n

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com