Kultura

Blagojević: Tasovac uvećao budžet Filharmonije za 120 miliona

Godinama niški džez festival Nišvil „traži i moli“ od ministarstva kulture novac za ovaj u svetu priznati festival, i dok veća sredstva izostaju aktuelni ministar kulture blagonaklon je prema nekim institucijama, kaže za Niške Vesti Ivan Blagojević direktor Nišvila. Iako je programski budžet beogradske Filharmonije 2013. i 2014. godine bio ukupno 60 miliona (30 miliona godišnje), dolaskom Ivana Tasovca na čelo Ministarstva kulture – taj budžet je narastao u 2015. i 2016 na 180 miliona dinara (90 na godišnjem nivou), kaže on.

„Ovaj nemoralni čin raspodele budžetskih sredstava u korist svoje matične kuće za programsku aktivnost od 30 koncerata (plate zapošljenih i tekuće održavanje dodatno su obezbedeni) u suprotnosti je sa sufinansiranjem više od 1000 umetničkih koncerata na poslednjem konkursu Ministarstva kulture ukupnim iznosom od 33 miliona“, kaže Blagojević.

Direktor Nišvila predlaže budućem ministru kulture da preispita – kako rezultate konkursa tako i kompletnu raspodelu budžeta namenjenog kulturi.

Nišvil se raspodelom na poslednjem konkursu našao na ukupno 38. mestu u konkurenciji svih festivala i projekata, iako ga je britanski Gardijan svrstao medu 10 najznačajnih evropskih festivala.

Ivan Blagojević kaže da za takvu situaciju ipak ne smatra odgovornim članove komisije jer oni bukvalno i nisu imala šta da raspodele jer je više od 300 festivala i projekata iz cele Srbije apliciralo za 33 miliona – što je gotovo tri puta manje nego što je budžet Filharmonije za 30 godišnjih koncerata.

„Treba imati na umu da je najznačajnija republička ustanova sa 700 zapošljenih – Narodno pozorište u Beogradu, koje u svom sastavu ima podjednako brojan orkrestar kao i Filharmonija, ali i baletski, operski i pozorišni ansambl, uz oko 600 programa tokom godine, odnosno, 20 puta više aktivnosti od Filhramonije – ima istovetan budžet kao Filharmonija sa 107 zapošljenih“, kaže Blagojević i dodaje.

„Filharmonija je ove godine zahvaljući ministru Tasovcu i dodatno privilegovana. Iako su sve srpske ustanove u kulturi dobile stroge naloge da smanje broj zapošljenih (Narodno pozorište je već otpustilo više od 100 ljudi), ministar Tasovac je otpuštanja jedino poštedeo Filharmoniju i čak jedino njoj odobrio dodatno zapošljavanje dva radnika“, zaključuje direktor Nišvila Ivan Blagojević.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com