Društvo

Niški studenti učili decu iz dijaspore da govore srpski

Isidora Jakšić studentkinja 4. godine Srbistike na Filozofskom fakultetu u Nišu je sa još 25 svojih kolega držala časove deci i omladini srpskog porekla u dijaspori preko skajpa.

Srpski jezik je u trećem ciklusu projekta “Da te ceo svet razume” učilo 28 polaznika iz 9 zemlja – Grčke, Britanije, Norveške, Nemačke, Francuske, Poljske, Italije, Kanade pa čak i Australije. Njih 22 je rođeno u inostranstvu.

13521641 10210087126280936 1829758881 n“Imala sam dvoje učenika poreklom iz Niša, oni su se skoro odselili pa znaju jezik. Istorijski deo vezan za Nemanjiće i uopšte za našu kulturnu istoriju im je bio stran pa na tom polju treba više raditi”, smatra studentkinja Srbistike Isidora Jakšić.

Bilo je i onih koji nisu znali srpski uopšte, a njih petoro nije umelo ni da popuni prijavu za učešće jer nisu poznavali ni latinično ni ćirilično pismo.

“Akcenat je bio na tome da nauče i ćirilično pismo i pravilnu artikulaciju suglasnika š, ć, č, đ…Učili su padeže, interpunkciju, sadašnje vreme…”, kaže doc. Irena Cvetković, upravnica Centra za srpski jezik kao nematernji pri Filozoskom fakultetu.

Tri meseca su mladi iz dijaspore imali časove u trajanju od 45 minuta, dva puta nedeljno. Da je interesovanja bilo govori podatak da je prvobitno bilo više od 40 prijavljenih za učenje srpskog jezika na ovaj način.

“Čak i druga generacija srpske dece koja se rode u inostranstvu ne govore srpski jezik. Država mora da ima više sluha za ovakve projekte kako ne bi dozvolila potpunu asimilaciju raseljenih u druge sisteme. Tako se gubi odnos sa zemljom maticom”, naglasio je Vukman Krivokuća iz Uprave za saradnju sa dijasporom Ministarstva spoljnih poslova.

“Jezik je suština nacionalnog identiteta. Ako ga izgubimo, gubimo svoj identitet. Ovo je ujedno i način da se ta deca podstaknu da se vrate u svoju otadžbinu i svoja bogata iskustva iz sveta donesu ovde. Zato moraju imati veze sa srpskom kulturom, književnošću i običajima”, ističe dekan Filozofskog fakulteta Goran Maksimović.

Osim Filozofskog fakulteta i lokalne Kancelarije za dijasporu, u projektu je učestvovala i nevladina organizacija Protekta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com