Kultura

Klarinet, klavir i sopran u prostoru Fakulteta umetnosti

Koncert na kome će nastupiti sopran Anita Ferlež Eraković, Miloš Mijatović – klarinet i Slobodanka Pajić – klavir, održaće se u okviru Koncertne sezone Fakulteta umetnosti u sredu 22. juna sa početkom u 20 sati u Koncertno-izložbenom prostoru fakulteta u Knjaževačkoj.

Koncert se realizuje u okviru Konkursa za koncertne nastupe u 2016. godini, a ulaz je besplatan.

PROGRAM

Louis Spohr
Sechs Deutsche Lieder op. 103
1 .Sei still mein Herz
2. Zwiegesang
3. Sehnsucht
4. Wiegenlied
5. Das heimliche Lied
6. Wach auf

Richard Strauss
Morgen

Franz Schubert
Der Hirt uaf dem Felsen

Franz Schubert
Romanze der Helene

W. A. Mozart
Parto, ma tu bem mio

Anita Ferlež-Eraković – sopran
Rođena je u Nišu (1971), gde je završila nižu i srednju muzičku školu paralelno na dva odseka: odsek klavira u klasi prof.Sladjane DSC 3994 300x199Popovic i odsek solo pevanja u klasi prof.Gordane Milosevic. Diplomirala je solo pevanje (1994) na FMU-Skoplje u klasi prof. Milke Eftimove a magistrirala na istom fakultetu 2012.u klasi prof.Vesne Ginovske-Ilkove. U toku studiranja završila je seminar barokne muzike i seminar američke solo pesme, nastupala je sa horom i orkestrom fakulteta i sa ansamblom Skopske opere. Aktivno učestvuje u kulturnom životu rodnog grada solističkim i kamernim koncertima i nastupima sa orkestrom Doma vojske, Niškim simfonijskim orkestrom, orkestrom i horom FU-Niš saradjujuci sa dirigentima:Suzana Kostic,Milena Injac,Ivana Mirovic,Zoran Stanisavljevic,Stanimir Redzic, Dragan Petrovic,Milorad Veljkovic Spaja,Dejan Savic,Zorica Mitev Vojnovic. Radi u Muzičkoj školi u Nišu. Njeni đaci ostvaruju zapažene rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima solo pevača i takmičenjima kamerne muzike. Bila je član žirija Republičkog takmičenja.

Slobodanka Pajić – klavir
Rođena je u Kladovu (1976), gde je završila osnovnu muzičku školu na klavirskom odseku. Srednju muzičku školu završila je u Nišu u klasi prof. Borivoja Mladenovića, osnovne i magistarske studije na FU-Priština u klasi prof. Bosiljke Stričević. U toku školovanja učestvovala je na festivalima, republičkim i saveznim takmičenjima i osvajala nagrade. Održala je više solističkih koncerata. Usavršavala se na kursevima Nauma Štarkmana i Borisa Kraljevića. Od 1998. radi kao profesor klavira i korepetitor na odseku za solo pevanje u Muzičkoj školi u Nišu. Smisao za klavirsku pedagogiju pokazuje na samom pocetku rada, osvojivši sa učenicima više nagrada. Od 2007. radi na FU-Niš kao nastavnik stručnog predmeta. Od 2012. god. postavljena je za šefa departmanta na uporednom klaviru.

Milos Mijatovic web 200x300spec. Miloš Mijatović – klarinet
Diplomirao klarinet na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Nikole Srdića i Aleksandra Tasića. Specijalističke studije završio na Fakultetu umetnosti u Nišu u klasi prof. Ante Grgina. Usavršavao se kod eminentnih profesora kao što su: J. Gilad, M. Kolins, M. Bekavac, E. Molinari i M. Arinjon. Dobitnik prve nagrade na Internacionalnom takmičenju u Barleti, Italija 2005. i 2006. godine. Druga nagrada na Međunarodnom takmičenju mladih muzičara u Padovi, Italija. Specijalna nagrada na Internacionalnom takmičenju kamernih ansambala u Subotici. Ministarstvo kulture i Univerzitet u Novom Sadu dodeljuju mu specijalnu nagradu za umetničke aktivnosti, a 2011. godine dobija stipendiju švedske vlade. Nastupao je kao solista sa orkestrom Akademije umetnosti iz Novog Sada u Italiji, Francuskoj, Austriji, Švedskoj, Engleskoj i Srbiji. Nastupao je na nekim od najznačajnijih festivala u Srbiji i inostranstvu: NOMUS, Međunarodna tribina kompozitora, Internacionalni festival u Trolhetenu, Švedska, Muzički festival u Londonu, Engleska i IMPULS međunarodna Akademija za savremenu muziku u Gracu, Austrija. Od 2001-2006., nastupa kao prvi klarinetista Simfonijskog orkestra Akademije umetnosti u Novom Sadu. Od 2005. godine stalni je član Internacionalnog orkestra jugoistočne evrope na mestu prvog klarinetiste. Snimao je za TV i radio-stanice u zemlji i inostranstvu (RTS, RTV, ART TV). Svira na klarinetima marke Selmer, model Recital. Od 2013. godine je redovan član ,,No Borders Orchestra’’ sa kojim nastupa u zemlji i inostranstvu. Redovan je član Internacionalne asocijacije klarinetista ICA u Americi i Evropske asocijacije klarinetista. Radi kao docent na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Nišu, Srbija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com