Društvo

Filozofski uskoro školuje socijalne radnike?

Na Filozofskom fakultetu uskoro bi mogla da se otvori studijska grupa Socijalna politika i socijalni rad, i master studije iz oblasti Socijalnog rada, najavili su.

Dva programa su u procesu akreditacije, a kako očekuje profesorka Jelisaveta Todorović grupe bi mogle da dobiju dozvolu do septembra.

“U tom slučaju bismo upisali 30 studenata i to sve na budžetu, jer je prva godina. Na masteru bi bilo 25 mesta, 15 budžetskih i 10 samofinansirajućih”, kaže prof. Todorović.

Uslov za akreditovanje je da 70 odsto nastavnog kadra bude u stalnom radnom odnosu. Zato su za ove programe opredelili većinu profesora sa niškog Univerziteta, dok je 30 odsto kadra, pretežno iz oblasti Socijalnog rada, iz Makedonije.

“Već imamo svoje profesore iz oblasti sociologije, psihologije, pedagogije i prava, pa očekujemo da ćemo dobiti akreditaciju i početi sa radom”.

Socijalnih radnika nema na birou, a u narednih 5 godina će biti neophodno minimum 500 novih, pa je samim tim ovo zanimanje jako atraktivno, ističu.

13487552 10210071045038915 1963284835 n“Postoje različiti servisi iz oblasti socijalne zaštite koje Centri za socijalni rad ne mogu da ponude svojim korisnicim upravo zato što nemaju adekvatne kadrove ni finansijska sredstva za te potrebe. Nedostaju servisi za stare, decu i osobe za invaliditetom, adolescente sa problemima u ponašanju. Te potrebe za uslugama u sistemu socijalne zaštite se gomilaju”, dodaju.

Potrebe iz oblasti socijalne zaštite se ne mogu predvideti, kažu, ali je važno da postoje obučeni stručnjaci.

U domaćem sistemu socijalne zaštite rade uglavnom sociolozi i psiholozi, a oni će moći da upišu master studije Socijalnog rada. Prednost će imati oni sa praktičnim iskustvom iz ove oblasti, dodaju.

Ove godine Filozofski fakultet upisao je i prvu generaciju na mester studijama Socijalna pedagogija, a ovaj program je već akreditovan.

“U evropskoj praksi socijalne zaštite je sve više akcenat na komunikacionim veštinama, veštinama savetovanja. Nije sve jedno kako će pristupiti korisniku, kako će ga osvestiti da ima određena prava da se ne bi osećao marginalizovano, ili se boriti protiv diskriminacije. Ni jedan profesionalac ne sme da shvata svoju ulogu pasivno već mora da prati potrebe korisnika kako bi se unapredile mere zaštite. U tom smislu ovi studijski programi unapređuju socijalnu zaštitu u zemlji”.

Novi studijski programi su rezultat TEMPUS projekta “Jačanje visokog obrazovanja u oblasti socijalne politike i socijalne zaštite”, koji finansira Evropska komisija. Koordinator je Filozofski fakultet u Nišu, a u realizaciji su učestvovali i Univerziteti u Beogradu, Novom Sadu, danski koledž Zeland, Univerzitet Katanja iz Italije, Koledž London, i ustanove socijalne zaštite iz Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com