Hronika

Bez panike! U Nišu nema goveda zaražena “kvrgavom kožom”

Bolest kvrgava koža goveda postoji na jugu Srbije ali za sada nema slučajeva u niškom okrugu, saopštile su nadležne institucije.

“Mi u Upravi za poljoprivredu nemamo puno ingirencija, sledimo uputstva Uprave za poljoprivredu, Ministarstva poljoprivrede koje daje smernica svima nama. Bavimo se edukacijom i u stalnom smo kontaktu sa stočarima iz okruga. U stalnoj smo komunikaciji i sa nadležnim upravama i ministrstvom”, kaže za Niške Vesti zemenik načelnika Uprave za poljoprivredu Ljubiša Stojanović.

Ova zarazna bolest je za sada pod kontrolom u Pčinjskog okruga, ali postoji verovatnoća širenja u druge krajeve. Zato su na izlazima iz zona, ali i na putevima iz Makedonije, Kosova i Bugarske postavljeni kontrolni punktovi.

Kod motela Džep na autoputu formiran je glavni punkt. Naše ekipe se smenjuju na 12 sati i uvek u ekipi jeste prisutan i inspektor. To je glavni punkt jer se iz tog pravca očekuje zaraza. Tu se obavlja dezinfekcija i dezinsekcija i sve je pod kontrolom. Nema mesta panici”, kaže za Niške Vesti Vladan Potić, zamenik direktora Veterinarske stanice Niš.

Razloga za paniku nema, jer ljudi ne mogu da se zaraze!

“Svako može da zaštiti svoju stoku tako što će da obavi dezinsekciju i dezinfekciju štale i oko nje. Pojačan je nadzor domaćinstava. Mi svakodnevno obilazimo domaćinstva i u razgovoru sa stočarima ukazujemo na moguće neprijanosti, dajemo savete i pomažemo savetodavno. Sada smo mnogo bolje organizovani i spremniji, država bolje reaguje nego u slučaju bolesti Plavi jezik”, uverava nas Potić.

Proizvodi životinjskog porekla su bezbedni, nema nikakve opasnosti za ljude na ovom području, kaže direktor Veterinarskog specijalističkog instituta “Niš” Miloš Petrović.
Ovo virusno oboljenje goveda koje se iz Afrike prenelo prvo u Tursku, a onda u Grčku, Bugarsku i Makedoniju, moglo bi da nanese velike ekonomske štete. Prenosi se samo mehaničkim putem, odnosno ujedima komaraca, krpelja, muva ili dodirom zaraženih životinja. Uz prevenciju poput prskanja protiv insekata i stavljanja mreža na stajama, jedina prava mera koja još može da se primeni jeste vakcinacija, a proces dobijanja vakcina je u toku.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com