Društvo

Vespaši proslavljaju rođendan dvotočkaša na svoj način

“Vespa” je prevozno sredstvo, ali ona je više od toga. Ona je fenomen koji je uticao na kulturu i živote miliona, kaže počasni predsednik Vespa kluba “Naissus” Slavoljub Stanković. Ove godine Vespa slavi sedamdeseti rođendan. Ovaj jubilej obeležava se u čitavom svetu, treći međunarodni Vespa skup deo je programa obeležavanja u Nišu. Ono što prvo sledi je otvaranje izložbe u Sinagogi u nedelju. 12 juna u 20 sati.

Izložba će biti postavljena naredne dve nedelje sve do Vespa skupa koji počinje 24. juna.

U Sinagogi će biti predstavljeno 15 modela, najstariji je izrađen još 1949. godine i sve do modela koji su se vozili osamdesetih. Uz modele pripremljen je divan katalog Nikole Markovića, koji govori o životu Vespe i njenom značaju u kinematografiji, modi i ono najinteresantnije – Vespa i Niš”, kaže Stanković.Screenshot 12

Prva Vespa šepurila se gradom još pedesetih godina, ubrzo nakon što je i nastala.

Mi u Nišu držali smo korak sa svetom. Vespe su kupovane u Trstu tada ali i u Sloveniji gde ih je i bilo najviše u tom periodu“, dodaje Stanković.

Vespa kup okupiće krajem juna više od 80 vlasnika i ljubitelja ovih simpatičnih dvotočkaša, a tokom tri dana dešavanja, biće i zabave ali i takmičenja, najavljuju organizatori.

“Na trećem po redu vespa skupu očekujemo prijatelje iz Grčke, Makedonije, Bugarske, Crne Gore. Ono što je najbitnije vraćaju nam se stari učesnici a dolazak najavljuju i novi”, kaže za Niške Vesti Dejan Andrejević, predsednik Vespa kluba “Naissus”.

Ovogodišnji niški međunarodni Vespa skup posvećen je jubileju, sedam decenija od nastanka prve vespe.

“Bezbedno, sa stilom!” moto je niških vespaša.

Otvaranje Vespa skupa je u petak 24. juna a zatvaranje u nedelju 26. juna, 25. juna je glavno dešavanje, kada je planiran defile Vespi i onaj centralni deo koji će biti organizovan u Niškoj Banji ispred hotela Zelengora, gde će biti odrđani i vespa sportovi. Biće tu nadmetanja ko može najsporije da pređe neku trasu, nadmetanje u hvatanju kobasice, a najbrži prolazak kroz zadatu stazu učiniće ovo druženje zanimljivim”, kaže  Andrejević.

Vespa klub “Naissus” osnovan je na Vidovdan 2012. godine i broji dvadesetak aktivnih članova, svakog dana ima ih više. Raduje ih činjenica da će uskoro postati članovi Svetskog Vespa kluba, što baca novo svetlo na sam grad, kažu niški vespaši.

Screenshot 11

Defile vespi glavnim niškim ulicama zakazan je za 25. jun, kada će blizu stotinak vremešnih dvotočkaša okupiti Nišlije i vratiti duh starih dobrih vremena makar na tren.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com