DruštvoPromo vesti

Pravni fakultet: Zalog za budućnost studenata

Pravni fakultet u Nišu ove godine upisuje u drugom upisnom roku 273 studenta, 6 studenata čije se obrazovanje finansira iz budžetu (2 mesta za osobe sa invaliditetom, 1 mesto za pripadnike romske nacionalnosti i 3 mesta za državljane Republike Srbije koji su u školskoj 2016/3017. godini srednju školu završili u inostranstvu) i 267 studenata koji plaćaju školarinu.

Prijavljivanje kandidata je 30, 31. avgusta i 1. septembra 2017. godine. Prijava na šalteru službe za nastavu i studentska pitanja od 09-14h.

KANDIDATI KOJI SU U PRVOM KONKURSNOM ROKU ŠKOLSKE 2017/2018. GODINE POLAGALI PRIJEMNI ISPIT NA NEKOM OD PRAVNIH FAKULTETA, ODNOSNO FAKULTETA DRUŠTVENO-HUMANISTIČKIH NAUKA U REPUBLICI SRBIJI, MOGU UZ PRIJAVU PRILOŽITI I POTVRDU O POLOŽENOM ISPITU RADI PRIZNAVANjA OSTVARENIH REZULTATA IZ
PREDMETA “SRPSKI JEZIK I ISTORIJA”.

PRIJEMNI ISPIT se polaže 8. septembra 2017. iz srpskog jezika i istorije.

Studenti Pravnog fakulteta imaju mogućnost upisa master studija na Evroskom univerzitetu u Sarbrikenu (Namačka). Upis traje do 3. septembra 2017.

foto: Pravni fakultet, arhiva

Fakultet se organizovao da prihvati sledeću generaciju studenata, potvrdio je prof. dr Slaviša Kovačević, Prodekan Fakulteta.

„Budući studenti mogu da se upoznaju sa sadržajima koji će im biti potrebni za prijemni ispit kao i za pravničku profesiju. Iz srpskog jezika i književnosti to su pretežno gramatika, stilistika i retorika. Drugi deo je priprema iz istorije i odnosi se na državno-pravnu i političku istoriju“, kaže.

Ova naučno-obrazovna ustanova postoji više od pola veka. Najbolji pokazatelj kvaliteta nastave su nagrade studenata na državnim, regionalnim i međunarodnim takmičenima iz pravnih postupaka – krivičnog, građanskog, upravnog i drugih.

„Vrlo smo ponosni na naše studente. Ne učestvuje ista ekipa na svakom takmičenju, već nekoliko njih, a pripremaju ih naši asistenti i docenti. To su oni od kojih zavisi budućnost fakulteta i budućnost obrazovanja pravnika“, ističe profesor Kovačević.

Rezultati studenata u pripravničkoj praksi, tj. na pravosudnom ispitu takođe pokazuju koliko su svi akreditovani Pravni fakulteti u zemlji osposobili studente za obavljanje pravničke profesije.

Prodekan1
Slaviša Kovačević, foto: Niške Vesti

„To je zalog za budućnost naših studenata“, ističe.

Tokom nastave studenti stiču teorijska i praktična znanja. U pravničkoj profesiji se pojedine stvari moraju i teorijski obraditi, objašnjava prodekan Kovačević. To se odnosi na savladavnje pravne logike i veštine pravne argumentacije. U okviru praktičnih aktivnosti studenti imaju obaveznu praksu iz grupe predmeta koje sami biraju. Pravnički poziv je vrlo širok pa se studenti specijalizuju za određenu materiju, bilo da je to krivično-pravna, građansko-pravna, javno-pravna, upravno-pravna, teorijsko-pravna.

„Mi imamo Pravnu kliniku i prostorije za simulaciju suđenja, ali obrazovni sistem pravnika je generalno takav da ne mogu steći sve praktične veštine. To se stiče kasnije prilikom pripreme pravosudnog ispita, ili u praksi. Na fakultetu dobijaju fundamentalna znanja od strane kadra koji je prošao sve moguće naučne i nastavne kriterijume“.

Pravnička profesija je danas posebno važna i zbog toga što je potrebno kreirati funkcionalni pravni sistem. Profesija pravnika dobija na značaju jer je normativna delatnost države značajno proširena, dodaje.

„Nalazimo se u fazi hipernormativizma, jer se širi krug oblasti koje se normiraju. To je ujedno i izazov za pravnike. U obrazovnom sistemu moramo odgovoriti izazovima tranzicionog procesa i usaglasiti se sa pravnim sistemom Evropske unije i međunarodnim pravom. Pravni fakultet u Nišu nudi odgovor na društvene izazove. Obrazujemo pravnike koji će znati da primenjuju pravo i da pravično sude, da se nadograđuju u svojim znanjima, jer znanje je i naučiti kako dalje saznavati“, dodaje prof. Kovačević.

Budući studenti i svi zainteresovani mogu detaljno da se informišu o upisu, nastavnom programu i svemu vezanom za Pravni fakultet na sajtu www.prafak.ni.ac.rs ili putem telefona 018/42-58-301 i 018/42-58-302.

Na linku možete preuzeti osnovne informacije o II upisnom roku Konkursni-rok-II-septembar-2017

Studenti Pravnog fakulteta imaju mogućnost upisa Master studija na Evropskom univerzitetu u Sarbrikenu (Nemačka). Sve informacije o tome mogu se naći na sajtu  Pravnog fakulteta ili na linku ispod.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com