Magazin

Pravoslavni vernici slave srpskog kralja Jovana Vladimira, koji je nosio svoju odsečenu glavu na konju

Svetom kralju Jovanu Vladimiru su odsekli glavu zbog prestola, a on ju je uzeo u ruke, popeo se na konja i odjahao sa njom do crkve

Pravoslavni vernici prema zvaničnom crkvenom kalendaru danas proslavljaju svetog mučenika Jovana Vladimira, koji je bio srpski kralj. Vladao je srpskom kneževinom Zetom.

Njegov deda bio je kralj Hvalimir, koji je imao tri sina Petrislava, Dragimira i Miroslava. Petrislav je dobio na upravu Duklju, Dragimir je dobio Trebinje, a Miroslav je upracljao Podgorjem. Ali Miroslav nije imao dece, tako da je njegova oblast pripala Petrislavu, koj je imao sina Vladimira.

Tako je Jovan Vladimir postao kralj u drugoj polovini 10.veka, u Duklji i ostalim predelima Ilirije i Dalmacije.

Mladi Vladimir je od detinjstva bio ispunjen duhovnim darovima, i za njega je vizantijski istoričar Kedrin govorio da je “bio čovek pravičan, miroljubiv i pun vrlina”. Takođe ga pohvaljuje i slovenski letopisac Pop Dukljanin u svojim letopisimu zvanom “Kraljevstvo Slovena”.

Proveo je vreme i kod jednog vojskovođe gde je savladavao ratnu veštinu. Pošto je to dobro izučio, spojio je viteštvo i svoju pobožnost.

Opširnije na Telegraf.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com