Društvo

Bazar zdravlja u parku „Sveti Sava“

U subotu 4. juna od 10 do 12 sati u parku „Svetog Save“ (kod sata) biće održan Bazar zdravlja. Ovom prilikom građani će moći da provere svoje zdravlje besplatno i na licu mesta.

Na Bazaru zdravlja radiće se: merenje krvnog pritiska, merenje nivoa šećera u krvi, određivanje procenta masne mase u organizmu, određivanje BMI, pregled mladeža, podela edukativnog materijala uz stručne savete lekara vezane za zdravlje i zdrave stilove života.

Vodeće uzroke obolevanja i umiranja u Republici Srbiji predstavljaju hronična nezarazna oboljenja (bolesti srca i krvnih sudova, šećerna bolest, maligne bolesti – rak dojke, grlića materice i debelog creva), čijem nastanku i razvitku doprinose faktori rizika u najvećoj meri vezani za neadekvatno zdravstveno ponašanje, kao i za faktore nasleđa. Rizik nastanka ovih oboljenja se može redukovati ili eliminisati primenom određenih promotivnih aktivnosti i preventivnih intervencija.

Osnovni zadatak Doma zdravlja Niš kao ustanove primarne zdravstvene zaštite je unapređenje zdravlja i poboljšanje kvaliteta života eliminisanjem uzroka koji dovode do pojave bolesti i približavanje sistema zdravstvene zaštite korisnicima.

I ove godine organizovaće se „Bazari zdravlja“ na različitim lokacijama u gradu, u junu, julu, avgustu, septembru i oktobru.

Osnovni cilj promocije zdravlja i zdravih stilova života je smanjenje broja novoobolelih i broja umrlih od hroničnih nezaraznih bolesti.

Prvi ovogodišnji Bazar zdravlja pomaže Gradska opština Medijana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com