Društvo

Zavod za zaštitu spomenika nagrađen za studiju konzervacije kamenog sela

Niški Zavod za zaštitu spomenika kulture dobio je nagradu za studiju o restauraciji kamenih kuća u pirotskom selu Gostuša. Studija konzervacije sela nagrađena je prestižnom nagradom Evropske unije i Evropa Nostre za nasleđe za 2016. godinu.

Studija je među sedam projekata koji su i dodatno nagrađeni Grand Prijem, koji podrazumeva i novčanu nagradu od 10.000 evra.

“Očekujem da ove nagrade budu dodatni podsticaj za sve koji učestvuju u projektu, da se dodatno angažuju i doprinesu projektu ubuduće”, rekla je direktorka Elena Vasić Petrović.

U čuvenom pirotskom kamenom selu Gostuša timovi stručnjaka iz niškog Zavoda bili su nekoliko godina. Za to vreme radili su arhitektonska snimanja svake kuće i pomoćnog objekta. Zatim su uradili dokumentaciju o građevinskim tehnikama koje su korišćene u selu.

“Turisti su veoma zainteresovani za kulturno nasleđe. Turisti koje interesuje kultura najviše troše u odnosu na sve turiste na svim destinacijama”, kaže pomoćnica direktora Turističke organizacije Srbije Vesna Raca.

Studija zaštite ugroženog narodnog graditeljstva u Gostuši je dokaz da taj posao može da se obavi uz primenu visokih standarda zaštite, zahvaljujući posvećenosti i odlučnosti, i uz ograničena sredstva, zaključak je jednog od članova žirija. Projekat ima međunarodni značaj i već se pokazao kao primer dobre prakse predstavljanjem na međunarodnim konferencijama od strane istraživača, zahvaljujući čijoj istrajnosti selo Gostuša i njegovo prirodno okruženje postaju prepoznatljivi.

“Namera tima da nekadašnje javne zgrade privede novoj nameni kulturnih centara, koji će potencijalno pospešiti razvoj turizma u ovoj oblasti i doprineti revitalizaciji sela, predstavlja vredan aspekat ovog projekta”, istakao je žiri.

U Zarzuele teatru u Madridu, maestro Plasido Domingo, predsednik Evropa Nostre, vodeće organizacije iz oblasti nasleđe u Evropi, i Tibor Navračić, Evropski komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport, bili su domaćini ceremonije dodele 28 Evropskih nagrada za nasleđe.

group photo with grand prix laureates and public choice award winner 27132188702 o 702x336

    Dodela nagrada                                                                   Foto: europa.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com