Zdravlje

Terapija radioaktivnim jodom uskoro u Nišu

U Centru za nuklearnu medicinu Kliničkog centra, za mesec i po dana, terapiju će moći da primaju pacijenti koji su operisali karcinom štitaste žlezde. Kako je rekao direktor KC Zoran Radovanović, izgradnja bloka je kompletno finansirana iz donacija.

Ostalo je samo da se uradi poseban kanalizacioni odvod, kažu.

“Pacijenti uzimaju radioaktivni jod, koji delom izbacuju, zbog čega je neophodan poseban kanalizacioni odvod”, kaže direktorka Centra za nuklearnu medicinu Marina Vlajković.

Za lečenje jodom u Kliničkom centru prijavilo se već 10 pacijenata, među kojima su dve osobe mladje od 21 godine. Do sada su Gradnjapacijenti išli na ovu terapiju u druge centre koji imaju specijalno dizajnirane prostorije za lečenje – u Sremsku Kamenicu, Kragujevac, Ćupriju ili Zlatibor. Godišnje je između 50 i 100 pacijenata išlo na terapije van Niša, a lečenje jednog pacijenta koštalo je Fond za zdravstveno osiguranje 2.000 do 3.000 evra.

“Nakon hirurške intervencije oni su morali da odu u drugi centar, tamo provedu 3 dana i da se sa određenom dozom radioaktivnosti vrate u Niš. Sada će ovde imati kvalitetno lečenje, a prostorije u kojima će boraviti su najlepše opremljene u odnosu na druge ovakve blokove u Srbiji. Obično se one nalaze u nekom podrumu u drugim centrima”, dodaje dr Vlajković.

U ovom bloku će se lečiti i benigna oboljenja štitne žlezde za početak, a u kasnijoj fazi biće to terapijski blok u kome će se lečiti i drugi netiroidni tumori, dodaju u Kliničkom centru.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com