Hronika

Zmija ujela starca nadomak Niša

Juče oko 15 sati, sedamdesetogodišnjeg čoveka ujela je zmija u Novom Selu, kažu u Hitnoj pomoći.

„Njega su dovezli privatnim kolima do stanice na Ledenoj Steni, odakle je prebačen na Infektivnu kliniku. Nemamo informacije o kojoj zmiji je reč“, kaže dr Dragomir Ilić.

Inače, u ovom periodu ima i mnogo ujeda krpelja i drugih insekata pa lekari upozoravaju građane da se klone visoke trave.

„To je apsolutno normalna pojava za ovo doba godine. Ranije smo imali hirurgiju koja je radila takve intervencije, a sada je nemamo pa je ovo veliko opterećenje za službu Hitne pomoći. Krpelji se vade lako i mogli bi to da rade u Domu zdravlja. Ovde dolazi previše pacijenata“, ističe.

Da je Hitna pomoć preopterećena ovih dana, govori i podatak da je samo u protekla 24 sata u ambulantu došlo 276 pacijenata, a na pedijatriju 78 dece. Na terenu su imali 102 intervencije, najčešće zog hroničnih bolesnika, pacijenata koji boluju od karcinoma ali i infekcija respiratornih organa.

„Puno smo opterećeni poslom zbog ove vrućine, ali nekako uspevamo da izađemo na kraj. Problem je u tome što se hronični bolesnici ne pridržavaju terapije koju im je prepisao odabrani lekar. Takođe je veliki problem što 50 odsto pacijenata koji dođu u ambulantu nisu hitni slučajevi, a mi moramo da ih primimo“, dodaje dr Ilić.

Ekipe hitne pomoći su dobro opremljene a lekari su stručni, kaže. Ipak, oni su opterećeni pacijentima koji treba da se leče u drugim zdravstvenim ustanovama jer njihovo stanje nije urgentno. Zato ne mogu da se posvete hitnim slučajevima, zbog kojih i postoje.

Dr Ilić apeluje na Nišlije da u Zavod za hitnu medicinsku pomoć dolaze samo onda kada im je potrebno hitno lečenje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com