Hronika

Preminuo dugogodišnji rektor Univerziteta u Nišu Branimir Đorđević

Branimir Đorđević, višegodišnji rektor Univerziteta u Nišu, profesor Elektronskog fakulteta, poslanik u saveznom parlamentu, sportski i društveni radnik, preminuo je prošle subote u 74. godini života od posledica moždanog udara.

U Nišu je bio poznat i po nadimku Bane Kembridž, koji je dobio nakon specijalizacije na univerzitetima u Bostonu i Kembridžu.

Rođen je u Nišu 22. oktobra 1942. godine. Fakultetske i doktorske diplome stekao je na Tehničkom, odnosno Elektronskom fakultetu u Nišu, čijem je unapređenju kasnije nastojao da doprinese i sa mesta dekana. Kao rektor NU u tri uzastopna mandata, te prorektor ove ustanove, angažovao se na proširivanju saradnje sa većim brojem eminentnih naučnih i obrazovnih institucija u svetu, a jedan od rezultata takvog zalaganja je osnivanje Centra za međunarodnu saradnju sa dormitorijumom, kao i Kluba univerziteta.

Autor je 75 naučnih i stručnih radova koji su objavljeni u našoj i inostranoj literaturi. Glavne profesionalne oblasti kojima se bavio vezane su za primenu informacionih sistema, računarskih mreža i digitalne elektronike. Značajan je njegov doprinos u razvoju Jedinstvenog informacionog sistema Univerziteta u Nišu (JUNIS). Za naročite zasluge u oblasti elektrotehničkih nauka 1995. godine dodeljen mu je počasni doktorat Univerziteta u Banjaluci.

Sahrana poznatog profesora, rektora i Nišlije Branimira Đorđevića obaviće se 31. maja u 13 sati na Novom groblju. Komemoracije će biti održane 30. maja u 10 sati na Elektronskom fakultetu i u 11 sati na Univerzitetu Niš.

Opširnije na Danas

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com