Društvo

Niški novinari na CINS-ovom treningu

Dvadeset novinara iz cele Srbije pohađali su trening koji je organizovao Centar za istraživačko novinarstvo, među istraživačima bila je i novinarka  Niških Vesti. Prvi od dva treninga, deo projekta “Istraživanje vladavine prava u Srbiji” (Prove & Improve: Investigating Rule of Law in Serbia) koji realizuje CINS, upravo je održan u Zrenjaninu.

Novinari su bili u prilici da slušaju predavanja, budu učesnici radionica i sami predlažu teme koje će raditi u okviru ovog projekta pod mentorstvom CINS-ovih urednika.

Bilo je reči o dostupnim bazama podataka, koje novinari u svakodnevnom radu malo koriste. Online pretraga i povezanost kompanija takođe su bile teme. Pravo na pristup informacijama od javnog značaja nije uvek blisko novinarima, to im je na ovom treningu “približeno”. 13288956 10153923637893876 913139583 n

Predavač u Zrenjaninu bio je i Nemanja Nenadić ispred Transparentnosti Srbija, koji je govorio o transparentnosti javnih finansija i vladavini prava.

Predstavnice Agencije za borbu protiv korupcije održale su nekoliko predavanja koja su novinarima predočili mogućnosti i prava. Kako su izbori prošli, funkcioneri će uskoro imati obavezu da ovoj Agenciji prijave ili ažuriraju svoje imovinske karte. Kontrola funkcionera na taj način moguća je za više od 28 000 funkcionera u Srbiji. 

“Najlakše se radi sa stanovnicima južne Srbije, tu ima dosta prijava. To nije slučaj sa centralnim i severnim delovima zemlje”, kaže Zorana Kepnik Hinić iz Agencije za borbu protiv korupcije.

Zanimljivo predavanje ali i smernice u pisanju dao je novinarima direktor CINS Fondacije Branko Čečen.

Nikada priča ne sme da bude na jednu stranu, mi smo tu da kažemo i pokažemo činjenice, građani sami odluče kome veruju”, rekao na kraju predavanja novinarima Čečen.

Novinari su odabrali zadatke, rezultati istraživanja otkriće ono što građane Srbije najviše “boli”. Slede priče…

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com