Društvo

GRČKI CARINICI ODUZIMAJU NAMIRNICE Nema više paradajz turizma!

Grci se uozbiljili – nema više paradajz turizma!? Nekolicina srpskih turista koja se nedavno uputila ka Grčkoj ostala je praznih torbi, jer je kod sebe imala više od zakonom dozvoljene hrane.

Dosad su grčki carinici tolerisali pune gepeke konzervi, sireva, salama, koje su naši putnici nosili da im se nađe na letovanju, ali izgleda da je domaćinima dozlogrdilo.

Nekoliko putnika javilo se našoj redakciji iznenađeni postupkom carinika, koji su im konfiskovali 12 konzervi tunjevine i čajne kobasice uz obrazloženje da su prekršili zakonsku normu.

– Nismo ni sanjali šta će da nas zadesi. Kao i svake godine poneli smo u Grčku hranu za 10 dana, ali ovoga puta, carinici su nam bukvalno opustošili gepek. Neki naši prijatelji su uspeli da prenesu hranu, ali izgleda da su pooštrili politiku – priča M. N. (35), koja nam se obratila u želji da ostale putnike upozori na novu praksu.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija, JUTA, kaže da je zasad reč o individualnim slučajevima.
– Pitanje je da li će Grci nastaviti sa tom praksom tokom cele sezone. Prvi polasci su počeli, i zasad se niko zvanično agencijama nije žalio na probleme sa prtljagom. Međutim, putnici moraju da vode računa jer je zakonska regulativa EU veoma stroga i mora da se poštuje. Na svakoj granici navedeno je šta sme, a šta ne sme da se nosi. Ne bi bilo loše da se pred svako putovanje edukuju i obrate agencijama – objašnjava Seničić. On ističe da sve što nije fabrički zapakovano ne može da se unosi, jer nije bezbedno po zdravstvenim i sanitarnim merilima EU.

Grci pod ličnim prtljagom smatraju robu, u razumnoj količini, za ličnu upotrebu koja je putniku neophodna za vreme njegovog putovanja, uz napomenu da vrsta i količina robe ne sme biti komercijalne prirode, navodi se na sajtu Uprave carina.

Šta i koliko smete da unesete

Od duvanskih prerađevina nositi:

– 40 cigareta ili

– 20 cigarilosa (težine do 3 grama po komadu) ili

– 10 cigara ili

– 50 g duvana za pušenje

Od alkohola:

– litar alkoholnog pića sa udelom alkohola većim od 22% vol. ili

– 2 l alkoholnog pića sa udelom alkohola manjim od 22% vol. ili

– 4 l vina ili

– 12 l piva

Od hrane i bilja

– do 2 kg mleka u prahu za bebe ili hrane za bebe ili hrane za posebne potrebe

– do 2 kg hrane za kućne ljubimce

– do 5 kg voća i povrća

– buket cveća

– originalno pakovanje semena do 100 grama

Nije dozvoljen unos mesa, mleka i mlečnih proizvoda iz zemalja koje nisu članice EU

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com