Društvo

PORAŽAVAJUĆE: Nikada više zahteva za socijalnu pomoć?

Broj zahteva Nišlija za socijalnu pomoć od početka godine značajno je povećan. U jednoj od najvećih niških opština GO Medijana kažu Niškim Vestima da nikada ovoliko zahteva za socijalnu pomoć nije bilo.

 

Za prva četiri meseca ove godine obrađeno je preko 1.000 zahteva na teritoriji opštine Medijana, rekao je doskorašnji predsednik GO Medijana Zoran Stojanović.

“Polovina onih koji su se obratili za pomoć je bez ikakvih primanja, jedna četvrtina zahteva se odnosi na zdravstvene probleme, za nabavku lekova, operacija…  Opština gleda da prvenstveno te predmete rešava, mada je svakome njegova muka najveća. Jedan deo građana obraća se opštini zbog nemogućnosti da plaća račune. Neki su imali smrtni slučaj, materijalno su oštećeni u požaru”, objašnjava Stojanović.

U odnosu na prošlu godinu broj zahteva je dupliran. U 2015. godini opština Medijana je isplatila oko 700 zahteva, već sada je polovinu od toga isplatila za prva tri i po meseca, dodaje.

Za socijalna pitanja opština Medijana je za ovu godinu izdvojila devet miliona dinara. Prošle godine je iz budžeta za socijalno ugrožene Nišlije isplaćeno 10 miliona dinara.

“Budžet smo za ova pitanja rebalansom povećavali. Najpre smo predvideli šest miliona, ali onda smo shvatili da moramo da povećamo taj iznos, tako da je rebalans rađen čak dva puta”, ističe Stojanović.

Ove godine je budžet skraćen za 11,4 miliona, a osim toga smanjeni su i drugi izvori finansiranja koja su nekada pripadala gradskim opštinama. Zbog izbora je i punjenje budžeta bilo dosta loše. Iz ove opštine se nadaju da će sada kada su počele sa radom letnje bašte i punjenje budžeta krenuti na bolje.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com