Društvo

Društvo novinara Niša pozvalo medijske radnike na jedinstvo

Društvo novinara Niša izražava zabrinutost zbog sve učestalijih ispada u javnosti u kojima se medijski radnici Niša nazivaju “režimskim” novinarima, poslušnicima, službenicima i sličnim, čak i neprimerenijim kvalifikacijama i smatramo da je to uvreda za struku i sve novinare koji svoj posao obavljaju časno i profesionalno, navodi se u saopštenju.

„Ako se složimo da je za svaku osudu kvalifikovati novinare “stranim plaćenicima” ukoliko se medij za koji oni rade delom finansira iz inostranih fondova, onda je sasvim razumljivo naše čuđenje da slični ispadi dolaze upravo od strane naših kolega koji su vrlo dobro upoznati sa efektima lepljenja sličnih etiketa. Ne razumemo i osuđujemo bezrazložne i bespredmetne napade na struku i njeno izdvajanje kao glavnog krivca za sve probleme vezane za konkurs za sufinansiranje medija, očigledno zato što samo rade ono što im je posao“, ističe Društvo novinara Niša.

U sopštenju se još naglašava da u trenucima kada se niški novinari nalaze u veoma teškom položaju smatraju da je neophodno podići nivo kolegijalnosti i dostići mnogo viši stepen jedinstva, jer ovakvi ispadi samo dovode do još veće razjedinjenosti i stvaranja zle krvi, etiketiranja i selektiranja na naše i vaše, režimske i opozicione, strane i domaće…

Da bi se to postiglo neophodno je da dođe do dijaloga na kome bi jednaku šansu da iznesu svoje stavove imali svi akteri i sve “zainteresovane” strane.

Zato je i ovo Društvo podržalo napor Lokalnog Antikorupcijskog Foruma koji je želeo da skrene pažnju javnosti na problem oko medijskog konkursa u Nišu tribinom održanom 20. maja u sali Skupštine grada ali smatra da je za govornicom moralo biti mesta i za predstavnika UNS-a, kao najmasovnijeg novinarskog udruženja, zatim, ako se već pričalo i o članovima komisije koji su dali ostavku, trebalo je uputiti poziv i profesoru Vladeti Radoviću, kako bi i on imao priliku da iznese svoje stavove i mišljenje kao neposredni učesnik konkursa.

Predlažu da je mogao da se pozove i neko iz Media i reform centra da iznese svoje viđenje, jer su oni radili istraživanje o javnom interesu, kao i predstavnik Društva novinara Niša, koje okuplja više od 150 novinara našeg grada.

„Ovako je sve to, sa dva predstavnika LAF-a, dva predstavnika NUNS-a i predstavnikom Birodi-ja, na žalost, ličilo na skup istomišljenika koji apsolviraju u okviru već unapred zadatih, često pogrešnih, teza, dok bi svi oni koji imaju drugačiji pogled na stvari, usled višemesečne medijske kampanje, imali osećaj kao da se nalaze na optuženičkoj klupi unapred osuđeni od strane jednoumne porote bez prava na fer i korektno suđenje“, smatra Društvo novinara Niša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com