Stari Niš

Sićevačka klisura – Nacionalni park?

Celina nastala probojem Nišave između Belopalanačke i Niške kotline u dužini od oko 16 km sastoji se iz tri dela: gornjeg dugog oko 5,5 km (Gradiški kanjon); srednjeg dugog oko 2,5 km (Ostrvička kotlina) i donjeg dugog oko 7,8 km (sićevački deo). Cela klisura zauzima prostranstvo od oko 50 kvadratnih kilometara.

sicevacka klisura 01O klisuri ima veoma malo istorijskih podataka. Zbog neprohodnosti i zabitosti kroz vekove nema ni antičkih, ni srednjovekovnih a ni Turskih podataka o klisuri. Ipak, neki toponimi, tragovi gradišta, manastira i manastirišta ukazuju da je prostor klisure bio naseljen kako u vreme antike tako i srednjovekovnog perioda.

U vreme antike, srednjeg veka i Turske vladavine, dakle u periodu dužem od 2,000 godina, put koji je povezivao Niš sa Sofijom i Konstantinopoljem/Carigradom/Instanbulom je išao preko prevoja Ploče (na samoj Ploči se i danas mogu videti ostaci rimskog puta Via Militaris). Današnji put preko Ploče je trasirao turski upravitelj Niša Mitad paša 1862. godine. O značaju Ploče govore čak i stihovi Ivana Gundilića koji prevoj pominje u spevu „Dubravka“ (prevoj naziva Kunovica po obližnjem selu).

Po prvi put je klisura postala prohodna nakon izgradnje železničke pruge Niš-Pirot, koja je puštena u promet 1887. godine. Nakon Drugog svetskog rata, sredinom šezdesetih, je u promet pušten i savremeni put koji je probijen kroz klisuru. Novi auto-put Niš-Pirot-Sofija, čija bi gradnja trebala da počne sledeće godine će opet napustiti klisuru i iće preko Ploče (ispod koje će biti izgrađen tunel)

Zbog svoje lepote, posebnosti flore i faune na njenom prostoru, specijalne klime postoji predlog da se klisura proglasi nacionalnim parkom.

sicevacka klisura 02

ODLOMAK IZ KNJIGEmilan novakovic 15

Zemlja najlepše patnje”
Milan Novaković

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com