Društvo

OPREZ! Blizu 50 vozača dvotoškaša povređeno za godinu dana

Sa lepim vremenom, naglo se povećava broj saobraćajnih nesreća u kojima su povređeni vozači motocikala. Za prethodnih godinu dana u Nišu je povređeno blizu 50 motociklista u saobraćaju, četvrtina vozača je zadobilo ozbiljne povrede, dok je prosečna starosna granica vozača preko 40 godina. Podaci opominju na oprez!

Crna statistika u Srbiji govori da je poginulo više od 1.000 vozača dvotočkaša za deceniju unazad. Mnogi odustaju od vožnje jer kažu sve je rizičnije voziti motor.

“Imao sam Vespu pre nekoliko godina, mnogo toga sam sa njom mogao da završim u toku dana, ali sam se sve teže bezbedno” kretao gradom. Vozači automobila su prilično bezobzirni prema nama motociklistima, tako sam odustao da svakoga dana stavljam glavu u torbu, prodao motor i sada češće koristim automobil”, kaže za Niške Vesti Novica Stanković.

Da je situacija zabrinjavajuća upravo govore najnoviji podaci koji su dostavljeni našoj redakciji.

13187775 1338861986129241 1854695817 n

Prema podacima PU Niš u periodu od 01. maja minule do 15. maja ove godine na području grada Niša u saobraćajnim nezgodama učestvovalo je 22 motocikla i 24 mopeda. U tim saobraćajnim nezgodama povređeno je ukupno 46 lica, od kojih su čak 12 zadobili teške telesne povrede dok su 34 zadobila lake telesne povrede”, podaci su kojima raspolaže niška policija.

Iako u narodu postoji uvreženo mišljenje da dvotočkaše najradije voze jedva punoletni sugrađani, statistika govori nešto drugačije.

“Prosečna starost vozača mopeda i motocikla, koji su učestvovali u saobraćajnim nezgodama za proteklih godinu dana u Nišu je 42 godine života”, kažu za Niške Vesti u Policijskoj upravi.

Nepoštovanje saobraćajnih propisa i dalje prednjači kao razlog da nesreće nastaju.

“Najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda su neprilagođena brzina kretanja uslovima, stanju, osobinama puta i neustupanje prvenstva prolaza”, kažu u niškoj policiji.

Podjednako opasno je i takozvano “provlačenje” motociklista, koje je u Srbiji zabranjeno. Nije dozvoljeno da se u jednoj saobraćajnoj traci u isto vreme nalaze dva vozila jedno pored drugog. Kazna za takvu vožnju iznosi 5.000 dinara, odnosno 2.500 dinara plaćeno u roku od osam dana.

Vozači motocikala misle da im je potrebno da budu bolje obeleženi i vidljiviji na putu, kako bi nesreće bile izbegnute. Bitno je i to da vozači automobila više uvažavaju ostale učesnike u saobraćaju, odnosno da svi na putu budu ravnopravni, kažu Nišlije koje rado gradom provozaju svoje lepotane na dva točka.

Niški vespaši imaju svoj moto koji poziva na bezbednu vožnju, oni ga rado pominju i ponavljaju:

Bezbedno, sa stilom!” jer je na prvom mestu bezbedna vožnja, pre svega u gradu”, rekao je nedavno za Niške Vesti Dejan Andrejević, predsednik Vespa kluba “Naissus”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com