Kultura

Izložba Miroslava Anđelkovića

U Galeriji Srbija u četvrtak 26. maja svečano će biti otvorena retrospektivna izložba Miroslava Anđelkovića, umetnika koji od svog prvog pojavljivanja davne 1970. godine na izložbi “Generacija 1969/70” pa sve do danas aktivno izlaže na značajnijim izložbama u zemlji i inostranstvu..

Miroslav Anđelković je rođen 1945. godine u Jelašnici kod Niša.Posle završene umetničke škole Đorđe Krstić upisuje Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu i završava u klasi prof. Nedeljka Gvozdenovića kao i poslediplomske studije. Postaje član je ULUSa i LADE.

Od svog prvog pojavljivanja davne 1970. godine na izložbi “Generacija 1969/70” pa sve do danas aktivno izlaže na značajnijim izložbama u zemlji i inostranstvu. Samostalno je izlagao na prostorima bivše Jugoslavije, Srbije, Švajcerske.1989 godine putuje u Španiju gde specijalizira slikarstvo u Muzeju Prado na Akademiji San Fernando u Madridu kao stipendista španske vlade.

miroslav andjelkovic1

Pored umetničkog rada bavi se i pedagoškim radom najpre radeći kao profesor u niškoj Gimnaziji, kustoskim radom u Galeriji savremene likovne umetnosti Niš kao umetnički direktor i direktor, potom preovladava ljubav prema pedagoškom radu i do penzionisdanja predaje kao vanredni profesor na Fakultetu primenjene umetnosti u Beogradu.

Miroslav Anđelković je svakako jedan od najaktivnijih i najsvestranijih umetnika Niša.Aktivnim angažovanjem na svim nivoima kulture učestvovao je u kreiranju likovnog života grada. On slika, sarađuje sa piscima obogaćujući likovnu komponentu književnim izdanjima, bavi se novinarskom ilustracijom postižući vrhunski uspeh.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada iz oblasti slikarstva, grafike, ilustracije, crteža…

Njegova opčinjenost Vizantijom, zlatnim periodom Španije, Munkovim delima ispunjenim melanholijom, fasciniran duhovnom snagom Pola Klea samo su povod da istraji na svom umetničkom putu i stigne do cilja koji je sebi zacrtao.Na slikama ugrađuje svoje emotivno stanje, doživljaje, događaje, vodeći umetnički dnevnik kroz nebrojano puno crteža kroz omiljeni mu gvaš.Bojom iskazuje svoju moć koja prerasta u slikarsku misao: plavi prostori su na njegovim delima opori i duhovni, žuti su vedri i čulni koji se upotpunjuje sa komplementarnom ljubičastom. Inspiracija je stavljena u prvi plan i ona leži u prirodi, sa kojom je u stalnom dosluhu,.Duboko urezana pamćenja iz detinjstva vezana za Jelašnicu, uzbudljive konfiguracije sa ogromnim kamenim gromadama nalik skulpturama koje izranjaju iz zemlje i koloritu sa narodne nošnje koji se provlači i sada na njegovim delima. Njegov kontrolisani nadrealizam višeslojne simboličke fantazije kao jedine autentične strukture slikarskog univerzuma uspeo je da pretoči u delo.

miroslav andjelkovic2

Ovom izložbom možemo slobodno reći, Anđelković zaokružuje svoj stvaralački opus, pružajući nam mogućnost da sagledamo dela sa male distance i zaključimo da je umetnik svakako ostavio dubok trag kada je savremena umetnost u pitanju ne samo grada već i čitave zemlje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com