Društvo

Deca pevaju na festivalu “Majska pesma”

Festival muzičkih kompozicija za decu “Majska pesma“ održava se u četvrtak od 19 sati u Domu vojske.

Najstariji festival ove vrste na prostoru bivše Jugoslavije, održava se 42. put. Ove godine biće 15 kompozicija i 20 učesnika iz svih niških škola, kažu u Dečijem kulturnom centru koji je organizator manifestacije.

„Ove godine imamo kompozitore iz čitave Srbije, a za decu su stvarali, između ostalih, Lado Leš, Aleksandar Baloš, Jovan Adamov i Tomica Nikolić iz Kerbera“, kaže direktorka DKC Sandra Petković.

Umetnički direktor festivala je Milan Minja Marković, poznati niški muzičar iz grupe Lutajuća srca. On je izabran na konkursu, a izvođači na audiciji koja je održana u Dečijem centru, kažu.

„Imali smo ograničen budžet ali je važno da festival zadrži nivo i nastavi da živi jer nas tradicija duga 42 godine na to obavezuje“, dodaje direktorka Petković.

Od 20 kompozicija, 5 su dueti, a mališani od 7 do 14 godina takmiče se u 3 kategorije, u zavisnosti od starosti. Stručni žiri čine kompozitor Bojan Mladenović, Rusomir Arsić ocenjivaće tekstove, a o kvalitetu pesama i izvođača odlučivaće i direktorka Dečijeg centra Sandra Petković.

Na festivalu će, najbolje 3 kompozicije izabrati i dečiji žiri, koga čine učesnici prethodnih „Majskih pesama“.

„Vrlo je značajan i odabir dečijeg žirija jer se te pesme kasnije mnogo slušaju“, dodaju.

Po oceni stručnog žirija biće nagrađena najbolja kompozicija, tekst, aranžman i interpretacija, a pobednici će dobiti putovanja u Brzeće i Divljanu. Svi učesnici dobiće nagrade sponzora, dodaju.

Podrška „Majskoj pesmi“ biće hor Osnovne muzičke škole, pod dirigentskom palicom Ninoslave Podvinski.

Ulaznice se, po ceni od 150 dinara, mogu kupiti u Dečijem centru, kao i na blagajni Doma vojske pred početak festivala.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com