Društvo

Svetski dan biodiverziteta – obeležen u OŠ “Branko Miljković”

U cilju podizanja javne svesti i povećanja razumevanja značaja očuvanja biološke raznovrsnosti, Ujedinjene nacije su proglasile 22. maj datumom međunarodnog Dana biodiverziteta ili biološke raznovrsnosti, ovaj značajan datum obeležen je u Osnovnoj školi “Branko Miljković”.

U okviru stalnih aktivnosti Eko škola Srbije, zajedničkom akcijom Eko škola koje su uključene u projekat VIP Ekomotivacija, obeležen je ovaj dan .

Ovaj datum su učenici OŠ „Branko Miljković“ u Nišu obeležili u ponedeljak 23. maja. Učenici mladjeg uzrasta su se kroz prezentaciju, koju je pripremila učiteljica Sunčica Miščević, upoznali sa potrebom očuvanja biodiverziteta i prirodnih ekosistema, kao i sa ulogom vrabaca i mogućnostima očuvanja njihove brojnosti.index1

Vrapci predstavljaju vrstu koja je tipična za gradske i ruralne sredine, ali čije brojnosti populacija poslednjih godina drasticno opadaju. Zbog toga na njihovom primeru skrećemo paznju na problem smanjenja brojnosti populacija i nestanak pojedinih vrsta.

U nastavku je sledila edukacija učenika u izradi hranilica za vrapce koju je održala učiteljica Suzana Veljković. Uz pomoć učiteljica i prisutnih roditelja učenika, učenici su izradili hranilice za vrapce i iste postavili u školskom dvorištu.

U okviru biološke sekcije, koju vodi nastavnica biologije Danijela Dj. Novaković, učenici starijeg uzrasta su prikazali svoje prezentacije o ugroženim biljnim i životinjskim vrstama i tom prilikom ukazali na značaj zaštite retkih i ugroženih vrsta i primenu Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje flore i faune.

Jedna grupa učenika je u organizaciji nastavnika fizičkog vaspitanja Zorana Georgijevskog posetila obližnje brdo Delijski vis i tom prilikom upoznala biološku raznovrsnost okruženja i očistila ga od eko odpada. Po povratku u školu izradjen je pano sa fotografijama ove aktivnosti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com