Kultura

Hor Branko oduševio publiku u Rumuniji

Nakon uspešno održanog zajedničkog koncerta sa Ivanom Žigon i dečijim ansamblom Kosovski božuri, upriličenog povodom obeležavanja velikog jubileja – 1000 godina od mučeničke smrti Svetog kneza Jovana Vladimira, u utorak 18. maja ove godine u sali Centralnog Doma Vojske Srbije u Beogradu, Niška crkvena pevačka družina ”Branko” je nastavila putovanje posetom po prvi put, Rumuniji.
Na svom putu do grada Sibiu, Hor ”Branko” je posetio Temišvar i obišao srpske svetinje u ovog gradu.

branko rumunija1

Crkveni hor ”Branko” je posetu gradu Sibiu organizovao odazvavši se pozivu crkvenog hora Mitropolije transilvanijske ”Timotej Popović” da učestvuje u danima povodom obeležavanja velikih jubileja – 230 godina od osnivanja Pravoslavnog teološkog fakulteta Andrej Šaguna (Andrei Saguna) kao i 100 godina od završetka izgradnje i osvećenja Sabornog katedralnog hrama grada Sibiua i Mitropolije Transilvanijske. Koncert je održan pod nazivom “Prijateljstvo i harmoniju – hor” TIMOTEI Popovici “- Sibiu hor” Branko “- Niš (Srbija)” posvećenog Svetoj Trojici.

branko rumunija3

Nakon ovog obilaska, hor ”Branko” je 19. maja u u večernjim časovima u mitropolijskoj katedrali Svete Trojice održao koncert pod nazivom “Prijateljstvo i harmonija – hor ”Timotej Popović”- Sibiu, hor “Branko”- Niš (Srbija)” Pre nastupa niškog hora, publici se sa nekoliko kompozicija predstavio i rumunski hor domaćina, pod dirigentski vođstvom mladog đakona Dan Aleksandra Streza.

branko rumunija6

Pred vrlo pažljivom rumunskom publikom na čelu sa Mitropolitom Transilvanije i grada Sibiua Gospodinom Lorencijem, hor ”Branko” je izveo deset kompozicija zaradivši tokom i na kraju koncerta velike i gromoglasne aplauze publike. Na kraju koncerta, Mitropolit Lorencije održao je vrlo nadahnutu pozdravnu besedu kako je sam rekao “iz srca i duše”. U besedi je srdačno pozdravio gostovanje niškog crkvenog hora pozdravivši više puta uspešan nastup i pozvao na dalju međusobnu saradnju između ova dva hora i pravoslavna i susedna naroda.

branko rumunija7

Takođe su nakon koncerta razmenjeni međusobni protokolarni pokloni između hora ”Branko” i predsednika GO Medijana iz Niša gospodina Zorana Stojanovića sa jedne strane i Mitropolita Lorencija sa druge strane.

branko rumunija9

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com