Kultura

Počinje Festival evropskog filma

Večeras u 18.30 u Niškom kultrurnom centru svečano počinje Festival evropskog filma. Otvoriće ga litvanski film “U prolazu“ koji počinje u 19 sati, i holandski „Admiral“ od 21 sat.

 

Niška publika će od 23. do 30. maja imati prilike da pogleda 18 filmova najnovije evropske produkcije, a sve projekcije su besplatne.
Selekciju čine ostvarenja savremene produkcije Danske, Portugala, Kipra, Austrije, Mađarske, Litvanije, Rumunije, Belgije, Grčke, Francuske, Estonije, Hrvatske, Italije, Holandije i Srbije, kažu u EU info kutku.

Festival evropskog filma tokom leta i jeseni biće prikazan u 8 gradova širom Srbije zahvaljujući Delegaciji Evropske unije u Srbiji. Festival u Niš stiže iz Novog Sada i organizuje se tradicionalno uz podršku NKC-a, Media reform centra, Francuskog instituta i EU info kutka Niš.

Program festivala:

23.05.2016. 19.00
U prolazu (Excursionist, Litvanija, 2013, 110 min.) AKCIJA, DRAMA
Režija: Audrius Juzenas
Priča o desetogodišnjoj devojčici koji beži iz voza za deportovanje i polazi na šesthiljada kilometara dug putu ka svojoj domovini.

21.00
Admiral (Admiral, Holandija, 2015, 151 min.) AKCIJA, AVANTURA, BIOGRAFSKI
Režija: Roel Reine
Kada mlada republika Holandije biva napadnuta od strane velike Kraljevine Engleske, Francuske i Nemačke dok se i sama nalazi na ivici građanskog rata, samo jedan čovek može da upravlja najjačim oružjem u zemlji, holandskom flotom: Michiel de Ruiter

24. 5. 2016. 19.00
Vis-À-Vis (Vis-À-Vis, Hrvatska, 2013, 81 min) KOMEDIJA, DRAMA
Režija: Nevio Marasović
Direktor radi na novom filmu. Poziva glavnog glumca na udaljeno ostrvo Vis da bi radili na scenariju. Usled izolacije na ostrvu u zimskom periodu, njih dvojica se suočavaju sa svojim frustracijama, koje se stalno prepliću sa radnjom zapleta filma na nebičan način.

21.00
Leto (La belle saison, 2015, 105 min) DRAMA, ROMANTIKA
Režija: Caterine Corsini
Bile su male šanse 1971. godine da Kerol, nastavnica španskog iz Pariza, militantna feministkinja kada upozna Delphine, ćerku poljoprivrednika iz Limousin. Da li je moguće feminizam i lezbejstvo preneti na selo po standardima tog vremena …?

25. 5. 2016. 19.00
A.C.A.B. (“A.C.A.B / All cats are brilliant?”, Grčka,2012, 88 min) DRAMA
Režija: Konstantina Vulgaris
Film koji je režirala Constantina Voulgaris o životnom putovanju mlade žene u današnjoj turbulentnoj Atini, gde su politika, ljubav, veze i svaka druga vrednost pod znakom pitanja.
Santa Who (Ποιος Βασίλης, Grčka, 2011, 24 min) KRATKI FILM
Režija: Dimitris Moutsiakas

21.00
Jarac (Kozelat, Bugarska, 2009, 110 min) KOMEDIJA
Režija: Georgi Djulgerov
Jarac je došao na zemlju sa zadatkom – da spreči ljude da pronađe blago skriveno u blizini drevnoe tračanske svetinje. Trubač Jona, doseljava se u ostatke kuće svog dede blizu mesta gde je blago skriveno. U tunelu ispod kuće nalazi kamen sa ugraviranom pticom i mapu sa natpisom na arapskom: “Da imaš kuću od zlata, padni na nebo i nađi blizanca!”

26. 5. 2016. 19.00
Zaludnost življenja (Misfortunates, Belgija, 2009, 108 min) KOMEDIJA, DRAMA
Režija: Felix van Groeningen
U Retverdegemu, napuštenom zaseoku u blizini usporenog industrijskog dela grada Alost, petorica braće Strobbe opterećeni dugovanjima vraćaju se u kuću svoje penzionisane majkom Meetje, i dalje gubeći živote u poslovima bez budućnosti, alkoholu, kockanju i besmislenom seksu. Sel prihvata tu i svog sina Gunthera, kao da je njihov mlađi brat. Niko ne očekuje da će takva trinaestogodišnja hulja odrasti i postati ugledni građanin uprkos visokoj inteligenciji i ispravnim stavovima.

21.00
Sloboda i ljubav (Szabadság, szerelem, Mađarska, 2006, 123 min) DRAMA, ISTORIJSKI
Režija: Krisztina Goda
Na olimpijskim igrama 1956 u Melburnu mađarski vaterpolo tim igra sa ruskom reprezentacijom, što će se kasnije ispostaviti kao najkrvaviji meč u istoriji sporta.

27. 5. 2016. 17.00
Mirno (Scialla, Italija, 2011, 95 min.) KOMEDIJA
Režija: Francesco Bruni
Bruno Beltrame zarađuje na razne načine. On je želi da bude poznati pisac, ali se zadovoljava pišući knjige za druge. Takođe daje privatne časove učenicima koji nisu ozbiljno posvećeni učenju. Među njegovim učenicima je petnaestogodišnji Luka, dovitljiviji i revoltiraniji od ostalih. Onog dana kada upoznaje njegovu majku, ženu koju je nekada voleo, Luka je sluđen kada mu ona otvoreno saopšti da ne samo da je Luka njegov sin, već da ona namerava da mu ga poveri i da ga preuzme pod svoje okrilje.

19.00
Palme (Palme, Švedska, 2012, 103 min) BIOGRAFIJA, DOKUMENTARNI
Režija: Kristina Lindström, Maud Nycander
Život i vreme Olof Palme, premijera Švedske do njegovog ubistva 1986. godine.

21.00
Tuđina (Die Fremde, Nemačka, 2011, 119 min)
Režija: Feo Aladag
Nemačka državljanka Umai beži od ugnjetavajućeg braka u Istanbulu i vodi sa sobom svog malog sina Cem-a. Nada da se da će naći bolji život sa svojom porodicom u Berlinu, no njen neočekivan dolazak stvara intenzivnu sukobe. Njena porodica zarobljena konvencijama, biva razapeta između svoje ljubavi prema njoj i tradicionalnim vrednostina svoje zajednice.

28. 5. 2016. 17.00
Ja sam stari komunista (Sunt o baba comunista, Rumunija, 2013, 94 min.) KOMEDIJA, DRAMA
Režija: Stere Gulea
Priča se odvija 2010. godine, u post – komunističkoj Rumuniji, u kojoj se neki od onih koji su dobro živeli u komunističkom periodu nisu prilagodili. Glavni lik i njen suprug primaju u posetu svoju ćerku koja živi u SAD u poslednjih 10 godina, i njenog dečka amerikanca. Tokom večere ponovo ujedinjene porodice, ona shvata da joj se zapravo svidelo u doba komunizma, da je tada bilo bolje, i da su većina karakteristika pravog komuniste objedinjene u njoj.

19.00
Anđelika (O Estranho Caso de Angélica, Portugal, 2010, 97 min.) DRAMA
Režija: Manoel De Oliveira
Magična priča o mladom fotografu ludo zaljubljenog u ženu koju nikada ne može imati, osim u snovima. Kasno jedne noći, Isaka poziva bogata porodica da uslika poslednju fotografiju preminule mlade neveste, Anđelike, koja je misteriozno umrla.

21.00
Laku noć, mama (Ich Seh, ich seh, Austrija, 2014, 99min) HOROR, DRAMA, MISTERIJA
Režija: Severin Fiala, Veronika Franz
U vrelini leta, u osamljenoj kući u selu između šume i kukuruza, žive devetogodišnji blizancimi koji čekaju svoju majku. Po povratku kući, u zavojima posle kozmetičke operacije lica, ništa nije kao pre. Deca počinju da sumnjaju da je ova žena njihova majka. Pojavljuje se egzistencijalna borba za identitet i fundamentalno poverenje

29. 5. 2016. 19.00
Blok 12 (ΟΙΚΟΠΕΔΟ 12, Kipar, 2013, 95 min) KOMEDIJA, DRAMA
Režija: Kyriakos Tofaridis
Engleski sateliti koji sprovode istraživanja iz svemira otkriti veliki talog nafte u oblasti Starih rudnika na Kipru. Veliki deo područja pripada C … (kupljenog od svog kolege kiparskog Turčina) koji se tamo penzionisao i živi sa svojom ženom. Izbijanje velike ekonomske krize dovodi obojicu sinova njegove porodice do stečaja prisiljavajući ih da presele svoje porodice u očevu kuću.

21.00
Demode (Moest väljas, Estonija, 2013, 59 min.) DOKUMENTARAC
Režija: Jaak Kilmi
Živimo u eri globalne potrošnje, gde je stopa potrošnje eksponencijalno raste. Nije tajna da je modna industrija je na čelu povećanja potrošnje. Hiljade fabrika u trećem svetu proizvodi ne samo odeću za velike korporacije, već i tone i tone toksičnog otpada. Modni dizajner Reet Aus ima ambiciozan plan da promeni svet.

30. 5. 2016. 19.00
Na ulici ispod vode (Above the street below the water, Danska, 2009, 100 min.) DRAMA
Režija: Charlotte Sieling
Anina i Askova veza podleže zamoru, Šarlot shvata da Karl možda i nije prava osoba za nju, dok Bente mora da odluči da li je spremana da možda zauvek čeka svog ljubavnika, njen bivši muž Bjorn mora da se suoči sa bolom da je konačno mora pustiti da ode. Likovi i njihova deca sve više bivaju upleteni u rastuću dramu koja kulminira tokom noći otvaranja predstave Hamlet. An je na sceni kao Ofelija, a pitanje ostaje: biti ili ne biti odgovoran za sopstvenu sreću…

21.00
Smrdljiva Bajka (Srbija, 2015, 98 min) DRAMA
Režija: Miroslav Momčilović
Moma je skitnica i pati od depresije. Ema je skitnica i lečila se od alkoholizma. Moma živi u napuštenim fabričkim pogonima. Ema živi u šahtu. Venčavaju se. Venčava ih Kralj klošara koji živi na deponiji. Moma i Ema odlaze na medeni mesec.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com