Društvo

“Bus izborne reforme” u Nišu

Građani koji žele promenu izbornog sistema u Srbiji moćiće to da podrže u ponedeljak 23. maja na Trgu kralja Milana od 11 do 16 sati. U centru će toga dana biti “Bus izborne reforme”, a aktivisti koji su pokrenuli inicijativu “Biram koga biram” razgovaraće sa građanima o tome zašto je važno da imamo „narodne, ne partijske poslanike“.

“Promenu izbornog sistema do sada je podržalo više od 15.000 ljudi”, kažu pokretači inicijative.

U okviru ove akcije biće predstavljeni i nalazi višemesečnog istraživanja ekspertskog tima koji ukazuju na nedostatke postojećeg izbornog sistema.
Inicijativa “Biram koga biram” okuplja građane i predstavnike civilnog društva iz 12 gradova u Srbiji, eksperte u oblasti izbornog prava, kao i poslanike koji dele ove vrednosti. „Bus izborne reforme“ će nakon Niša stići i u Novi Pazar, Užice, Kruševac, Kragujevac, Pirot, Zaječar i Kikindu.

“Proporcionalni sistem, po kom je Srbija jedna izborna jedinica, predviđa glasanje za liste partija, ne direktno za poslanike. U ovakvom sistemu narodni poslanici nisu direktni predstavnici građana, već partija koje su ih na to mesto delegirale. Posledice toga su nizak stepen odgovornosti poslanika, neravnomerna teritorijalna zastupljenost građana u skupštini, nesrazmerna zastupljenost polova, neadekvatna zastupljenost manjina, neregularnosti u izbornom procesu, izostanak kontrole, ali i nepoverenje građana u rad parlamenta”, objašnjavaju.

Aktivnosti sprovode uz pomoć mreže udruženja okupljenih oko Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD) i aktivističkih grupa Srbije u pokretu (SuP).

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com