Društvo

Mladi preduzetnici: Niški bumerang na stranicama svetskih medija

Da dobra ideja može da pokrene preduzetnički duh mladih pokazuje primer iz srednje “Mašinsko-tehničke škole 15. maj” u Nišu, u kojoj srednjoškolci proizvode bumerange.

Po tom tradicionalnom predmetu australijskih Aboridžina mlade Nišlije postale su prepozntaljive ne samo u Srbiji već i u Australiji o čemu je izveštavano na radiju BBC i američkoj televiziji ABC.

O kvalitetu napravljenih proizvoda, svakodnevno u školskoj radionici, predsednica kompanije razgovara sa najbližim saradnicima – direktorima proizvodnje, finnasija i marketinga.

Ovi mladi ljudi kažu da greške u proizvodnji ne sme da bude.

“Da ivice budu oborene 45 stepeni i da se bumerang baca pod tim uglom, to je tajna bumeranga i tako se on vraća”, objašnjava direktor proizvodnje učeničke kompanije BWS Lazar Tošić.

“Svi smo odlični učenici i sve postižemo i ništa nam nije teško”, kaže direktorka učeničke kompanije Kristina Nikolić.

Učenička kompanija ima petoro stalno zapolenih, ali bumernage pravi njih tridesetoro.

Pohađaju treći razred i budući su tehničari robotike, kažu da proizvodnje ne bi bilo bez ideje profesora mašinstva koji je u međuvremenu postao tehnološki višak.

“U slučaju da se planira ozbiljna proizvodnja trebalo bi da budu nabavljene ozbiljne mašine, proizvodni postupak bi trebalo da se razradi i da razradi tržište”, kaže nekadašnji profesor škole Ivan Nogić.

Opširnije na Gde investirati

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com