Društvo

Maturanti “opustošili” roditeljske novčanike

Približava se kraj školske godine, đaci presrećni – roditelji na mukama, jer će morati narednih dana da odreše kesu, naročito ako u porodici imaju maturanta.

Svršeni osnovci ali i veliki maturanti ovih dana obilaze prodavnice u pratnji roditelja, pokušavajući da nađu kompromis. Oni sebe na svečanoj večeri zamišljaju kao lepo i moderno obučeni slavljenici, roditeljima je ipak bitno da što jeftinije prođu. Bude tu ljutnje i teških reči, ali se još uvek nije desilo da se neko od maturanata pojavi u donjem vešu zato što nije imao šta da obuče.

Kafane u Nišu, za organizovanu večeru kada su maturantske proslave u pitanju naplaćuju od 2000 do 3000 dinara, mada ova cena varira ako je razred bio raspoložen i pozvao veći broj profesora od jednog-razrednog starešine.

Dame bi da te “važne” večeri budu elegantne. Biraju se najnoviji modeli haljina. Podzemni porlaz u Nišu kao i drugi tržni centri vrve od mladih devojaka koje traže baš ono što su zamislile. U ponudi štras, šljokice, lanci i čipka. Reklo bi se “kič” na ceni ove godine.

“Gledam i biram haljinicu već drugu nedelju. Prilično sam neodlučna. Volela bi da ona bude elegantna ali je većina haljina napadno šarena ili su pretrpane nekakvim kamenjem i ukrasima, tako ne bih volela da izgledam…kao neka pevaljka. Uskoro moram da se odlučim, a roditelji su me upozorili da moram da budem skromnija ako planiram na more ovog leta. Šminka i manikir su zakazani još pre mesec i po”, kaže za Niške Vesti maturantkinja Snežana Stanković.Femisa cipele matura

Haljine koštaju od nekoliko hiljada do nekoliko desetina hiljada dinara. Cipele su od 2000 dinara do vrtoglavih 30 000 dinara. Tašnica kao bitan detalj takođe uvećava ukupnu cifru. One najjednostavnije pismo-tašne koštaju od 300 dinara za jednostavne modele do onih mnogo skupljih koje su izrađene od kože i šljokica. Ako na ovu sumu dodate šminku, koju je trebalo zakazati još pre mesec dana, frizuru i manikir, cena “skromnog” opremanja maturanta penje se na minimalnih 100 evra.

“Imamo puno modela a najskuplji je 4900 dinara, uz popust od 10% za maturante to nije neka astronomska cena. Naravno postoje i brojni jeftiniji modeli, za svaki džep”, kažu u radnji za prodaju cipela Femisa.

Dečacima je možda lakše, ako se ne odluče za kupovinu odela koje košta od 7000 dinara pa naviše, da ponesu kombinaciju pantalona i košulje. Samo za košulju ovih dana u Nišu na popustu mora da se izdvoji 1500 dinara i više. Muški sakoi od 2000 dinara i skuplji. Muške cipele mogu da koštaju od nekoliko hiljada, sve do nekoliko desetina hiljada dinara ako se ponosni školarac odluči za neki ekskluzivniji model i materijal obuće.

“Siguran sam da neću kompletno odelo za malu maturu, voleo bih da iskombinujem farmerice sa nekim pamučnim sakoom, da ne bude previše konvencionalno jer bi voleo da izgledam ležerno ali opet svečano i moderno. Obećala je da će da pomogne mama”, kaže kroz smeh Nikola koji završava osmi razred.

13245966 10201733676979788 1027582577 n

Većina niških roditelja za ovaj trošak moraće da izdvoji oko stotinak evra.

“Sa ženom smo razgovarali i isplanirali da za jedno dete i njegovu maturu možemo da odvojimo oko 100 evra, kako ih imamo dvojicu, jedan završava osnovnu drugi srednju školu, čak razmišljamo o nekoj pozajmici iz banke, pokušaćemo da to izbegnemo i uklopimo se u porodični budžet”, kaže Za Niške Vesti zabrinuto Miloš Đorđević tata dvojice niških maturanata.

Niš je ovih dana centar kupovine za sve one koji iz manjih gradova u okolini opremaju maturante. Komšije rado obilaze niške prodavnice u nadi da će ovde obaviti bolju i povoljniju kupovinu nego u svojim manjim gradovima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com