Društvo

PERIŠIĆ: Budžetska inspekcija da ide u “Goricu”

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić naložio je inspekcijsku kontrolu Javno-komunalnog preduzeća „Gorica“, zbog toga što su tražili uvećanje kapitala za još oko 200 miliona dinara. I pored ranijih uplata iz Grada i drugih JKP i dalje su u dugovima, rekao je Perišić.

„Budžetska inspekcija da ide sutra u „Goricu“ i ukoliko pronađu makar i jednu nepravilnost, ovo će otići u privredni kriminal. Tražicu Upravni nadzor i ukoliko postoje uslovi za pokretanje disciplinskih mera protv menadžmenta, to ćemo i uraditi“, istakao je gradonačelnik Perišić.

On je rekao da je Grad ukupno za „Goricu“ opredelio 320 miliona dinara, gde spadaju i sredstva koja su već uplaćena, ali i dodatnih 194 miliona dinara koje planiraju da predlože na sledećoj sednici skupštine.

Ova sednica bi, po hitnom postupku, tebalo da bude zakazana za ponedeljak 23. ili utorak 24. maj, najavljuje Perišić. To znači da će o ovome odlučivati odlazeći saziv skupštine.

13250349 10209798477184889 1744173485 nKako se čulo na gradskom Veću, račun „Gorice“ je i dalje u blokadi, a zarade radnicima i dugovanja dobavljačima još nisu isplaćena.

Iako je grad „pomogao“ ovo preduzeće sa 100 miliona dinara, a od drugih komunalnih preduzeća su dobili još toliko, „Gorica“ nije uspela da ispliva iz dugova. Iz resorne Uprave nisu imali jasan odgovor na pitanje zašto je “Gorica” i dalje u ovakvoj finansijskoj situaciji. Resorni većnik Miloš Banđur pak kaže da je to zbog konstantnih tužbi zaposlenih, čak i kada im se duguje po nekoliko hiljada dinara za prevoz.

„Za isplatu prevoza od 4.100 dinara radnik koji je tužio „Goricu“, oštetio je za više od 90.000 dinara, zbog troškova advokata, postupka, izvršitelja itd“, kaže Banđur.

Na Veću su pozvali na odgovornost menadžment „Gorice“ koji, kažu, nije uspeo da „ubedi“ radnike da ne tuže firmu.

„Od Nadzornog odbora nismo imali nikakve primedbe na rad rukovdstva preduzeća“, rekli su na Veću.

Igor Jovanić je direktor u ostavci, a u „Gorici“ kojoj je posle restrukturiranja ostao samo sektror Održavanja groblja, i dalje radi 227 ljudi. Preporuka Veća bila je da broj zaposlenih smanje na 120.

„Oni su čak sami predložili da imaju 160 zaposlenih, ali i dalje imaju više od dvesta, iako bi i po skupštinskoj odluci trebalo da imaju 7 radnika manje“, rako je većnik Banđur.

Gradonačelnik je obećao još jednom jednokratnu pomoć radnicima od 30.000 dinara, preko Centra za socijalni rad. Radnici su, kako prenosi Beta, obustavili štrajk zbog obećanja gradonačelnika Perišića. Oni nisu primili plate za devet meseci, niti prevoz za čitavu godinu. Poslednjih desetak dana deo njih je spavao u kapeli na Novom groblju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com