Kultura

“Žorž Danden” u Narodnom pozorištu

Komedija Žorž Danden biće još jednom igrana na sceni Narodnog pozorišta u sredu 18. maja u 20 sati.

Ovaj komad bavi se temom modernih skorojevića, kritika pomodarstva, licemerja i bolesne težnje ka „visokim krugovima“.

Žorž Danden, seoski bogataš, pokušavajući da se približi aristokratiji i stekne plemićku titulu, ženi se plemkinjom koja ga prezire i vara. Međutim, njegova sujeta, glupost i pohlepa neminovno ga vode u blato, a on, ponižen i poražen, shvata da se novcem ne može kupiti ono najvrednije – ljubav.

Molijer, istančani poznavalac svih nijansi ljudske prirode i čovekovih mana, kroz okrepljujući smeh koji nose njegove komedije potvrđuje svoju aktuelnost i danas, u vremenu u kome čovek u stalnoj trci za novcem zaboravlja na prave ljudske vrednosti i ono što suštinski život čini lepim, terajući gledaoca da se zapita nad sobom i svetom oko sebe.

“Komedija „Žorž Danden“ je ozbiljan stvaralački izazov kako za glumački ansambl tako i za pozorište u celini, jer je neophodan visoki profesionalizam kod susreta sa zakonitostima molijerovske komedije”, kaže Dragoslav Savić koji potpisuje režiju za ovaj komad.

02

Komedija Žorž Danden na sceni Narodnog pozorišta u sredu 18. maja u 20 sati.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com