Zdravlje

Svetski dan sećanja na preminule od SIDE

Dan sećanja na preminule od ove opake bolesti obeležava se 33. put a ovogodišnja kampanja obeležava se 15. maja u više od stotinu zemalja prigodnim manifestacijama.

U našoj zemlji ovaj se memorijal obeležava 13. put pod sloganom „UKLjUČI, NAUČI, OSNAŽI“ u 25 gradova i opština.

Istitut za javno zdravlje u Nišu – Odsek za polno prenosive infekcije, u toku naredne nedelje, organizuje prigodne aktivnosti koje su usmerene ka promociji zdravih stilova života i informisanju o dostupnim uslugama na lokalu, prepoznavanju i smanjenju rizičnog ponašanja, promociji značaja pravovremenog testiranja na HIV praćenog savetovanjem kod osoba koje su imale neki rizik u bližoj ili daljoj prošlosti, kao i stvaranju neosuđujućeg okruženja za osobe inficirane HIV-om, odnosno poštovanju ljudskih prava osoba inficiranih HIV-om na rad, obrazovanje i lečenje. U planu je i edukacija zdravstvenih radnika, opšte i studentske populacije.

Savetovanje i testiranje na HIV brzim testovima (iz kapi krvi) i dobijanje rezultata u roku od 15 minuta, biće organizovano naredne nedelje po rasporedu:

SREDA 18. maj od 13 sati u Savetovalištu za polnoprenosive infekcije Instituta za javno zdravlje Niš,
SREDA 18. maj od 19 sati u prostorijama Studentskog doma kod Medicinskog fakulteta,
ČETVRTAK 19. maj od 9 sati u Savetovalištu za polnoprenosive infekcije Instituta za javno zdravlje Niš i
PETAK 20. maj od 9 sati u Savetovalištu za polnoprenosive infekcije Instituta za javno zdravlje Niš.

Testiranje se može obaviti i ELISA testom na HIV, iz kubitalne venske krvi. Sve informacije o aktivnostima mogu se dobiti na telefon Savetovalištaza polnoprenosive infekcije IZJZ 4-539-539, svakog radnog dana od 8 do 14 sati.

Epidemija HIV infekcije na području Nišavskog i Topličkog okruga, od 1987 do 2016. godine broji 151 osobu koja je inficirana HIV-om i to 122 muškarca i 29 žena, od tog broja umrlo je 57 osoba. Trenutno, 94 osobe žive sa HIV infekcijom (56 sa simptomima SIDE i 38 su HIV pozitivne osobe). Uzrastu 15-49 godina pripada 86,6% novodijagnostikovanih, najveći broj HIV infekcija dijagnostikuje se u uzrastu 20-39 godina 63%, dok je starijih od 39 godina bilo 31,5% a ispod 20 godina 5,3%
59 % registrovanih osoba inficirano je nezaštićenim seksualnim kontaktom, podaci su koje je našoj redakciji dostavila prof. dr Biljana Kocić, šef Odseka za polnoprenosive infekcije IZJZ Niš.

Dominantan način transmisije kod žena je nezaštićeni heteroseksualni kontakt (61%) a kod muškaraca je nezaštićeni seksualni kontakt sa muškarcima (36%)
najveći broj registrovanih osoba sa HIV-om registruje se na teritoriji Nišavskog okruga (90%); HIV+ osobe: oboleli 1:1.

HIV infekcija na području Nišavskog i Topličkog okruga u 2015. godini

Registrovano je 6 novih inficiranih osoba muškog pola od kojih su 3 HIV pozitivne i 3 sa simptomima bolesti sa jednim smrtnim ishodom kao i jedna osoba muškog pola sa siptomima bolesti koja je kao HIV pozitivna registrovana 2007. godine (MSM). Inficirane osobe su uzrasta od 26 do 43 godine. Čak 4 novoinficirane osobe su inficirane nezaštićenim heteroseksualnim odnosom, dok su dve inficirane nezaštićenim seksualnim odnosom sa muškarcima.

HIV infekcija na području Nišavskog i Topličkog okruga u 2016. godini

Registrovana je jedna osoba ženskog pola sa simptomima bolesti (51 godina) i jedna HIV pozitivna osoba muškog pola (55 godina), inficirane nezaštićenim heteroseksualnim kontaktom. Registrovan je jedan smrtni ishod osobe muškog pola koja je kao HIV pozitivna registrovana 2007. godine (MSM)

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com