Društvo

Niški “vitez” borilačkih veština

Nišlija, vojnik, borac…sve ovo opisuje Ivana Mitrovića koji jeste otac i suprug ali i veliki poznavalac borilačke veštine jiu-jitsu koji za Niške Vesti kaže da ovu veštinu koristi na treningu kako bi mlade naraštaje podučio lepoti poznavanja borilačkih veština.

Nekada u Vojsci i specijalnim jedinicama, danas trener, Ivan kaže da je zadovoljan onim što je u životu iza njega. U Vojsci je puno toga naučio što mu danas mnogo koristi.
Posle završene Vojne škole u Sarajevu, rada u Specijalnoj jedinici Kobre u Beogradu i državnoj pratnji gde je bio u odboru za doček mnogih svetskih zvaničnika i političara rado je kupio povratnu kartu za Niš. Titov kraljev dvor 1980. godine samo je jedna od adresa gde je radio ovaj svestrani Nišlija.

Nakon mnogobrojnih poslova koje je obavljao u glavnom gradu vraća se u rodni Niš gde nastavlja svoju vojničku karijeru kao član Padobranske jedinice. I iz ove tačke danas kaže, da ga užasavaju svi oni koji pokušavaju da kopiraju nečiji život, pretvaraju se da žive u glavnom gradu i imaju kompleks provincije. Našlije su se nekako uljuljkale i ne rade na tome da napreduju u svakom smislu, već su zadovoljni situacijom u kojoj su uz manje primedbe.

U razgovoru se rado seća dana provedenih u jedinici, uz podsećanje na neke opasne godine. Kaže sve te godine i tereni doneli su puno opasnih slika iz kojih su on i njegovi saborci uvek izlazili kao pobednici. I danas se divi pravim vojnicima koji su svojim pozivom uvek bili oslonac kako za državu tako i za nas obične ljude.

Uz umeće rukovanja oružjem Ivan je godinama bio u prilici da se usavršava u borilačkoj veštini jiu-jitsu koju vrlo rado pominje u razgovoru.

Svakodnevni trening za njega više nije obaveza već način života, nešto bez čega se ne može.

Trenutno ga okupira autogeni trening kome pridaje puno značaja i nakon tri decenije usavršavanja i organizacije različitih treniga on je zadovoljan kako sve to danas izgleda. Autogeni trenig obuhvata tri važne stvari: samoodbranu, sposobnost za samokontrolu i mentalni dvoboj koji se odvija u svakome ko se odluči da primenjuje ovaj vid treniranja.

Najbitnija je ravnoteža koja se uspostavi u čoveku, gde se na jednake časti podeli ono što želimo da budemo i ono što zaista jesmo.

Ovaj trening je univerzalan, i ne može se primeniti uniformno na sve, već se kreira za svakog posebno i po meri. Moj moto je, kaže Ivan: “Kladi se na sebe!” Ivan je veliki ljubitelj životinja i u treningu sa njima on uživa.

Nešto bez čega Ivan takođe ne može jeste njegova porodica, privržena supruga i deca koja su već na svom putu. Odrasla deca u koje je usadio ljubav prema pravim vrednostima njegov su ponos. Svoju ozbiljnost i odgovornost prema poslu preneo je i na svoje naslednike, dodaje Mitrović. 10636127 579717422175036 1289892435948468457 n

Na kraju razgovora sa ovim multitalentovanim Nišlijom, izvlačimo zaključak… Mitar, kako ga prijatelji zovu divi se Viteštvu ali onom istinskom, ne našminkanom i ne onom iz dečijih bajki… već pravim vitezima koji poštuju prave vrednosti. Narednih godina uz svoju porodicu ono što ga čini srećnim i uspešnim biće i to da uspeh svojih učenika smatra i svojim podvigom, naročito kada isti ti učenici budu bolji od njega – to je ono što donosi ovom Nišliji spokoj i zadovoljstvo.

KLADIM SE NA SEBE! Ivan Mitrović

Objavite rat protiv samog sebe! Protiv onog sebe koji vas opstruiše u nameri da postanete bolji ! Postavite realne i dostižne ciljeve!
Kladi se na sebe

– Da li sam lep ?

– Da li sam zgodna ?

– Kako da smršam ?

– Kako da postanem jači ?

– Hoću da mi se dive !

– Hoću više, brže, lepše telo !

– Kako da prebodim stres ?

STOP !

Proveri da li si živ ! Proveri da li si stvaran(na) ili „igraš“ neku dodeljenu ulogu koju ti nameće društvo, okolina i moda !

Kako prepoznati osobu „A“ onog (onu) kakvim se predstavljamo i osobu „B“ onog ili onu kakvi stvarno jesmo ?

Kako prepoznati krizu u našoj svesti ?17089 695688890577888 7190271785902034168 n

Da li se vratiti tradicionalnim metodama i normama ili pratiti modu ?

Čovek je još uvek čovek samo je potrebno pronaći „stvarnog sebe“ u svetu kakav stvarno jeste i odredti nivo kojim treba težiti ! Zarobljen u ovakvom društvu, čovek postaje zarobljen u modi, nečijim očekivanjima, sa osećanjima krivice, strahovima iz prošlosti i neizvesnosti i traumama od budućnosti !

Ipak, da li je moguće promeniti sebe svoj izgled i svoju svest, razumeti duboko i iskreno ono što mi zapravo stvarno jesmo!

Da li je moguće preobraziti i promeniti sebe?

Da li je potreba za tim lični priziv našeg bića ili smo prevareni našim egom?

Veoma često želimo da pobegnemo od naše sopstvene istine, kroz razne oblike „zabava“ i predmetima koji nam nisu neophodni!

Može li se sadržaj te „krize svesti„ i nepoznavanja samog seba okončati?

Kako se usaglasiti i živeti tu promenu ako do nje dođe?

Koliko telo može biti jako, brzo i lepo?

Ukoliko želite neku promenu postupak je sledeći:

– Morate želeti promenu silnom željom koja ne trpi odbijanje !

– Ta sila želje će strvoriti jaku volju !

– Volja će stvoriti akciju !

Razni sportski klubovi, treneri i instruktori nude programe kojima možeš napraviti promenu!

Veoma je važno odrediti cilj a nakon cilja se mora vizuelizirati konačno željeno stanje sebe, tela i duha kakvog bi ste želeli da imate ! Pri vizuelizaciji stvorite jasnu sliku svih detalja željene forme i stanja duha u skladu sa tim kao da to već postoji !

ede36c0c0668adb972e7a4fd9edd6ad1 XL

Nakon toga bi trebalo pridržavati se dosledno i disciplinovano plana fizičih aktivnosti, ishrane i odmora !

Iz ovog proizilazi da je veoma važno da li ste našli adekvatnog trenera i klub i kakav život želite da živite !

Čovek je mnogo puta pokazao da je moguće pomerati granice ! Zašto baš vi mislite da ne možete ? Siguran sam u to da dok ovo čitate mislite da nisam u pravu jer ste mnogo toga pokušali i uradili, ali bez uspeha !

Objavite rat protiv samog sebe! Protiv onog sebe koji vas opstruiše u nameri da postanete bolji ! Postavite realne i dostižne ciljeve! Jedite što više presnu hranu i pijte čistu vodu, unosite neophodne ugljene hidrate pre treninga i proteine nakon treninga, pola sata pre spavanja pripremiti sebe za spavanje bez filmova i mobilnih telefona !

Ojačajte svoj organizam preciznom ishranom i treninzima prilagođenim vama !

Budi bolji od „predhodnog sebe“

Svesno se obaveži na promenu i KLADI SE NA SEBE !

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com