Kultura

Otvorena izložba “Pogled na Mađarsku”

U zdanju Oficirskog doma u Nišu u prisustvu ambasadora Mađarske u Srbiji Atile Pintera otvorena je izložba pod nazivom„Pogled na Mađarsku“.
Uz kratak pregled osnovnih geografskih, demografskih, administrativnih podataka, izložba posetioce upoznaje sa bitnim događajima iz istorije, od naseljavanja Mađara u Evropi sve do najnovije istorije današnje države.

Za razliku od nekih drugih susednih država koje su nastale raspadom bivše Jugoslavije, mi sa Mađarskom nemamo sporova poput graničnih sporova ili probleme sukcesije, ili procesuiranja ratnih zločina.

Saradnja i u oblasti kulture i sporta je veoma dobra, a otvaranje ove izložbe je potvrda ove konstatacije.

Izložba nas upoznaje i sa prirodnim karakteristikama i specifičnostima kao što su lekovite i termalne banje koja su u bogatoj turističkoj ponudi, sa značajnim ličnostima iz nauke i njihovim dostignućima, sa sportskim rezultatima po čemu je ova zemlja poznata.

Na osnovu izloženog može se steći slika o umetničkom stvaralaštvu, o najčuvenijim piscima, slikarima i muzičarima, o narodnoj radinosti i međunarodno priznatoj baštini po kojoj je ova zemlja poznata.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com