Magazin

Vernici slave SVECA kojem su ODSEKLI GLAVU kad se vratio pravoslavlju!

Sveti Dimitrije je otišao od kuće zbog zlobne maćehe, a onda je služio porodicu, koja ga je poturčila i dala mu ime – Mehmed

Pravoslavni vernici i srpska pravoslavna crkva, danas slave svetog novomučenika Dimitrija Peloponeskog, koji je kako mu ime sugeriše bio sa Peloponeza.

Otac mu se zvao Ilija, a majka mu je umrla rano, pa je otac doveo drugu ženu. Maćeha se nije dobro ponašala prema njemu, pa je Dimitrije sa svojim bratom, odlučio da napusti porodični dom. Tako je otišao u Tripolis, i počeo da radi kod nekih zidara kao šegrt.

Međutim, oni su ga mučili pa je tako završio u jednoj turskoj kući, gde je bio sluga. Muhamedanci su ga postepeno preobraćivali u islam, dok na kraju nije potpuno pristao. Onda su ga obrezali, i dali mu ime Mehmed. Istim putem je krenuo i drugi brat.

Otac kad je čuo kako su mu sinovi posrnuli, krenuo je da ih traži, ali bezuspešno. Sveti Dimitrije je to čuo, i grizla ga je savest zbog toga. Tako je rešio da se pokaje, ode u manastir i vrati se hrišćanskoj veri.

Ostatak teksta pročitajte na Telegraf.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com