Društvo

Dan Vojske Srbije

U znak sećanja na početak Drugog srpskog ustanka danas se obeležava Dan Vojske Srbije. Iako vojnički nije značajan Drugi srpski ustanak označio je prekretnicu u formiranju moderne srpske države, a time i vojske.

Dogovor koji je posle kraćih sukoba postigao Miloš Obrenović označio je početak dugotrajne borbe za stvaranje srpske države, prvo autonomne, a zatim i nezavisne.

Jedna od prvih institucija koja je nastala u Srbiji posle Drugog srpskog ustanka bila je vojska.

Začeci formiranja vojnih jedinica sežu u period od 1830. do 1836. godine, a prvi zakon o vojsci donet je 1838. godine i zvao se “Zakon o ustrojstvu garnizonog vojinstva”.

Prvi oficiri školovani su u Rusiji, a vojska je organizovana po uzoru na rusku carsku vojsku, a veliki uticaj imale su francuska i nemačka vojna misao.

Značajan uspon vojska je u Srbiji doživela u vreme Kneza Mihaila Obrenovića, ali se prema mišljenjima istoričara najveće promene dešavaju posle rata sa Turskom 1876-1877. i Bugarskom 1885. godine.

vojska 001
Srpske vojskovođe 1876. godine

Posle tih ratova, zbog žalbi na neefikasnost ruskog sistema komandovanja, kao i na lošu obuku krenule su opsežne vojne reforme.

Usvojena je pruska, odnosno nemačka vojna taktika, a uvedena je obimnija i učestalija vojna obuka i povećan broj aktivnih oficira.

Istoričari smatraju da je nemačka taktika pokretnog ratovanja sa podsticenjem inicijative nižih oficira i slobodom manevrisanja manjih jedinica, bila je presudna u pobedama srpske vojske u balkanskim i Prvom svetskom ratu.

Prilikom proboja Solunskog fronta na primer, srpska pešadija je napredovala brže od francuske konjice.

Nastankom Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 1. decembra 1918. godine srpska vojske se utopila u novu, a oficiri srpske vojske činili su značajnu većinu u oficirskom koru nove vojske.

vojska 002
Srpska vojska na Solunskom frontu

Zanimljivo je da je jugoslovenska kraljevska vojska u međuratnom periodu u potpunosti napustila taktiku, komandovanje pa i organizaciju srpske vojske.

Vojska Srbije ponovo je “nastala” u maju 2006. godine, kada je Crna Gora posle referenduma istupila iz Državne zajednice.

Iako je Dan vojske najvažniji vojni praznik u istoriji Srbije s početka 19. veka, odnosno početaka Drugog srpskog ustanka, Vojska Srbije danas neguje tradiciju i vojsku drugih država čiji je deo bila.

Nekoliko kasarni i dalje nosi imena narodnih heroja i partizanskih boraca iz Drugog svetskog rata, a mnogi zvanični dani jedinica, ustanova, rodova i vojnih službi vezuju se za period Kraljevine Jugoslavije, Narodnooslobodilačke borbe 1941-1945. i Jugoslovensku narodnu armiju.

Opširnije na RTS.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com