Kultura

Oficirski dom se vraća Nišlijama posle više od decenije

Oficirski dom počinje da radi u petak 22. aprila, posle 3 godine od početka rekonstrukcije zgrade. Prva manifestacija kojom će ovaj prostor početi ponovo da se koristi je izložba grafika čuvenog francuskog umetnika Anrija Matisa čije je otvaranje zakazano za 19 sati. Postavka će biti izložena 15 dana, najavili su iz Galerije savremene likovne umetnosti.

Oficirski dom je završen pred kraj prošle godine, potrvdio je gradonačelnik Niša. Zgrada koja je pod zaštitom države zbog izuzetnog istorijskog značaja, ponovo će koristiti gradu i Nišlijama.

“Bili smo o obavezi da obezbedimo održavanje zgrade tokom zime, plašeći se svega što bi niske temperature mogle da donesu. Nakon detaljnog čišćenja i opremanja možemo da počnemo da koristimo zgradu Oficirskog doma”, rekao je gradonačelnik Zoran Perišić.

U objektu postoje 3 celine u kojima je moguće organizovati različite kulturne sadržaje, a ideja je da ubuduće Oficirski dom bude u nadležnosti Uprave za kulturu.

“Mnogo organizacija i ustanova je tražilo da upravljaju Domom ali ja smatram da je to dobro građana Niša i da je Uprava za kulturu najlogičniji korisnik i upravljač”, dodao je.

Čuveni objekat na nišavskom keju sagrađen je 1890. godine, samo desetak godina posle oslobođenja grada od Turaka. Prvobitno se u njemu nalazila kafana „Bulevar“ koja je bila domaćin putujućim pozorištima, pevačkim društvima i vojnim orkestrima kojoj su zabavljali goste. 1903. godine objekat je otkupila Komanda grada i pretvorila ga u Oficirski dom koji je funkcionisao sve do početka rata 1941. godine. U narednom periodu ovaj objekat je služio za najrazličitije kulturne potrebe građana. U zgradi se ponovo otvorila kafana, a u njoj su se okupljali i glumci sa Filmskih susreta. U Oficirskom domu su održavana i ratna zasedanja Skupštine Srbije i ozvaničena je Niška deklaracija.

Početkom sedamdesetih tu je bio smešten Dom mladih. Svakog leta, više od 25 godina, ovde je bio održavan festivalski centar Filmskih susreta, sve do gašenja Omladinske ustanove „Josip Kolumbo” kojem je bilo ustupljena na korišćenje. Posle 1999. godine objekat je bio napušten, i osim što je povremeno radio kao ugostiteljski objekat, uglavnom je služio kao javni toalet mladima koji su se okupljali na amfiteatru na keju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com