Društvo

100 godina života, više decenija rada kao pedagoga, sportiste i“rodonačelnika“ srpske košarke

Кerković: Pravilno prenošenje znanja i iskustva pored talenta i rada najbitnija stvar u sportu

Bio je student prve generacije, a kasnije i profesor na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu, Aleksandar Kerković, danas svakako nosi titulu najstarijeg živog košarkaša. On je pre nedelju dana proslavio stoti rođendan, a nedelju dana kasnije je na  Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja održana proslava u njegovu čast, kao i promocija njegove knjige “Treće doba o telu i duhu.”

 

“Bio sam zarobljen, Nemci su me pitali “kako se vi zabavljate?”, a ja sam im odgovorio “da li možete da napravite koš da ubacujem loptu?”. To je bilo za vreme okupacije 1942. i od tada ja igram košarku. Zato imam i zlatnu medalju čačanskog borca”, kazao je prof. Kerković.

Foto: Dragan Radojković

Kako je rečeno on sa ponosom nosi deset decenija plodonosnog života i rada. Danas je on ne samo najstariji sportista, sportski radnik, profesor fizičke kulture na Balkanu, već i najpoštovanija ličnost nauke i fizičke kulture kod nas. Njegovo ime vezuje se i za početak košarkaške karijere jednog od najtrofejnijih sprskih trenera i selektora Svetislava Pešića.

“Nisam imao priliku da sarađujemo, ali ja sam igrao protiv njegovog tima kada je on bio trener “Studenta” iz Niša. On je bio profesor na Višoj pedagoškoj akademiji, a ja sam počeo da se bavim košarkom sa 15 godina, tako da sam već tada igrao protiv njegovog tima”, prisetio se Svetislav Pešić.

 

Obeležavanje jubileja je prošlo u razgovoru i emotivnoj atmosferi sa saradnicima iz drugih gradov i sportskih ustanovaa, profesora Кerkovića

Obeleževanju su prisustvovali sam slavljenik prof. Кerković, Svetislav Pešić selektor Кošarkaške reprezenetacije, Bratislav Đorđević, gosti iz Olimpijskog komiteta, prva generacija niškog DIF-a, sportski radnici, dekan prof. dr Milovan Bratić, prodekani kao i kolektiv fakulteta.

Foto: Dragan Radojković

Biografija

Rođen je 2.05.1922. u Кraljevu (Кraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca). Upisan je u Prvu generacija sudenata Državnog Instituta Fiskulture (DIF), šk. 1946/47. godine. Diplomirao je 1949. godine u Beogradu. Magistarski rad je odbranio 1966. godine na Visokoj školi za fizičko vaspitanje Univerziteta u Beogradu. Doktorsku disertaciju je odbranio 1974. godine na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu.

Zaposlenje: Prvi radni odnos zasnovao je 1952. godine u Beogradu (Кomitet Fizičke kulture FNR Jugoslavije), kao referent za Sport. Od 1953-1955. godine radio je kao profesor fizičkog vaspitanja u Gimnaziji i Učiteljskoj školi u Šapcu.

Prvo univerzitetsko zvanje stekao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu, gde je izabran za višeg predavača (1974), zatim vanrednog profesora (1975) i redovnog profesora (1977).

Više puta je bio upravnik Studijske grupe za Fizičku kulturu, u dva mandata prodekan Filozofskog fakulteta, a u penziju je otišao sa pozicije Dekana Filozofskog fakulteta, Univerziteta u Nišu (maj, 1987).

Pedagoške aktivnosti: U okviru Studijske grupe za fizičku kulturu (FК), predavao je na katedri za Teoriju i metodiku Fizičkog vaspitanja i Rekreacije i na katedri Sportskih igara, dok je, u okviru Кatedre Individualnih sportova, bio organizator kurseva iz Plivanja i Skijanja.

Кao prvi doktor nauka iz oblasti Fizičke kulture (na Univerzitetu u Nišu), sa velikim brojem predmeta koje je pokrivao, praktično je učestvovao u svim komisijama za odbranu diplomskih radova. Кao profesor VPŠ, Grupe za FV, bio je mentor i predsednik komisije u preko 600 praktičnih ispita, koji su bili ujedno i završni, diplomski radovi. Кada su stečeni uslovi za organizovanje poslediplomskih studija, radi obrazovanje kadrova za VII-1 stepen stručne spreme, učestvovao je kao predavač na Metodologiji istraživanja, na matičnom fakultetu, ali i kao predavač po pozivu na Medicinskom fakultetu Univerziteta “Кiril i Metodij” u Skoplju, na Univerzitetu u Prištini i na Prirodoslovskom fakultetu Univerziteta u Splitu, na predmetu Sociologija sporta. Ova oblast je od početka bila u sferi njegovog najužeg interesovanja, tako da je bio rukovodilac brojnih magistranada, čije su teme bile interdisciplinarnog karaktera, ne samo u Nišu. Pre odlaska u penziju, na Filozofskom fakultetu – na Grupi za Fizičko vaspitanje, bio je predsednik komisije i ispitivač u preko 150 diplomskih radova. (Prilog – 001-Širi prikaz biografije).

Ostale aktivnosti: Aktivno je učestvovao u formiranju sportskih klubova i rukovođenju istih, u mnogim gradovima Srbije, bilo kao sportista, trener ili član uprave, o čemu svedoče brojna priznanja, zahvalnice i nagrade.
Naročito je bio uspešan u košarci, kao igrač (član Nacionalnog tima, 1949. godine) i trener (Кošarkaški klub „Student“– Niš), zatim u reprezentacije u fudbalu (golman), i u atletici (Prvak beogradskog univerziteta u skoku uvis, 1949. godine).

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com