Kultura

MLADI TALENTI: Učenici niške Umetničke škole osvajaju svet (FOTO)

Preko pedest nagrada za grafiku, dosadašnji je bilans učenika srednje Umetničke škole u Nišu na međunarodnim likovnim konkursima širom sveta. Poslednja u nizu nagrada u školu je stigla pre dve nedelje iz daleke Litvanije. Dobitnica ove nagrade je Aleksandra Milanović, učenica trećeg razreda smera likovni tehničar. Ona je tek jedna u nizu dece čiji je talenat prepoznat u svetu. Umetnička škola u Nišu , inače najstarija škola ovog tipa na prostoru bivše Jugoslavije, sledeće godine obeležava i veliki jubilej, 70 godina rada i postojanja.

Najstarija škola, najmlađi laureati

Učenici srednje Umetničke škole u Nišu veoma su uspešni na svim takmičenjima, kako u zemlji tako i u instranstvu.

Nagrade zlata vredne

Do sada su osvajali nagrade u Poljskoj, Litvaniji, Mađarskoj, Egiptu, Slovačkoj, Turskoj, Češkoj i Bitolju, a uspeh ne izostaje ni na domaćem “terenu”, Subotici, Beogradu i Pančevu, kazala je profesorka grafike ove škole Ivana Stanković.

Ona dodaje i da škola spada u retke u Srbiji koja ima svoju, dobro opremljenu grafičku radionicu, gde učenici mogu, kroz praktičan rad, da ispolje svoju kreativnost.

Aleksandra Milanović, prva nagrada u Litvaniji

Aleksandra Milanović je učenica trećeg razreda Umetničke škole na smeru likovni tehničar. Kaže da joj učenje nije problem, jer radi ono što voli. Nagradi u Litvaniji se nije nadala, a na grafici koju je poslala je pas. Vrlo jednostavno, objasnila je, odlučila se za psa jer jako voli te životinje.

Prva nagrada u Litvaniji – Pas Aleksandre Milanović

“Ove nagrade znače, jer na neki način pišemo svoje biografije još dok smo u školi. Meni je to odlična motivacija, a utiče i na samopouzdanje”, rekla je za Niške Vesti talentovana Aleksandra.

Među laureatima ove godine u Litvaniji našli su se i Aleksandrini drugari: treću nagradu osvojili su Milan Stefanović (treća godina), Milica Bogdanović (četvrta godina) i Teodora Pavlović (četvrta godina), a ovo su njihovi radovi.

Pohvale za svoj rad dobilo je još tri učenika ove škole, Anđela Stojanović, Jovana Ilić i Lazar Jovanović, a ovo su njihove grafike.

Nagrade u Poljskoj i na Bijenalu minijature

Najviše nagrada učenici Umetničke škole dobili su u Poljskoj. Ove godine u konkurenciji 49 zemalja sa preko 15 hiljada radova, prvu nagradu osvojila je Vanja Radojčić, sada već student Fakulteta umetnosti.

Rad Vanje Radojčić

“Vanji je ovo drugi put da osvaja prvu negradu na izložbi u Poljskoj, a u pitanju je takođe grafika”, kaže s ponosom Ivana Stanković koja je profesorka upravo na predmetu grafika.

Ove godine, učenici Umetničke škole bili su uspešni i na Petom međunarodnom konkurusu za minijaturu 2017, u Gornjem Milanovcu.

“Tamo smo bili smo gosti izlagači, međutim usledilo je pismo u novembru, u kome su nas obavestili da je učenica druge godine, Vera Nikolić, dobila nagradu sponzora. Moram da napomenem da je njen mentor bila profesorka Olivera Stanković Petrović”, dodala je profesorka Stanković.

Rad Vere Nikolić

Besplatna pripremna nastava i pripreme za jubilej

Direktorka niške Umetničke škole, Olivera Mićunović Vlajković, kaže da školu pohađaju veoma talentovana deca,  a njima se izlazi u susret i pripremnim radionicama koje su tokom decembra i januara potpuno besplatne.

“Svake godine u toku decembra i januara škola besplatno priprema đake za prijemni ispit, svakog vikenda, subotom i nedeljom od 10 do 13 sati, tri sata koliko traje i prijemni. Prošlog vikenda smo počeli i interesovanje je bilo odlično, bilo je oko 40 osmaka koji žele da narednu školsku godinu budu đaci naše škole”, istakla je direktorka Mićunović Vlajković.

Olivera Mićunović Vlajković, direktorka Umetničke škole

Organizuju se i takozvane “otvorene radionice”, koje predstavljaju svojevrsnu prezentaciju rada škole i one se odvijaju svake prve subote u mesecu.

“To traje otprilike do zimskog raspusta, nekada zbog interesovanja i produžimo, a ovo je način da kolege nastavnici iz niških osnovnih škola dovedu svoje đake i upoznaju ih sa svime što mi ovde na četiri smera radimo”, objasnila je.

Srednja Umetnička škola zvanično je počela sa radom 1. oktobra 1948. godine, ali će se aktivnosti oko obeležavanja jubileja, 70 godina postojanja, odvijati tokom cele godine.

U planu su izložbe učeničkih i profesorskih radova, kao i organizacija Likovne kolonije u Sićevu, čiji bi učesnici bili nekadašnji đaci, a sada poznati umetnici, zajedno sa sadašnjim učenicima. Biće treću godinu za redom organizovan i Festival pod nazivom “Art&Fun” u parku “Čair”, a u planu je i izložba starih plakata koja bi predstavila Umetničku školu “kroz vreme”. Planirane su i tribine u Oficirskom domu na kojima bi bilo reči o umetnosti, a predavači bi bili znameniti umetnici srpske likovne scene, poput njihovog bivšeg đaka, akademika Svetomira Arsića Basare.

“Mi se trudimo da ova škola ima širi odjek, kako u lokalnoj zajednici, tako i van nje, jer to i zaslužuje. Tek posle niške škole, osnovana je u Novom Sadu. Po nekim saznanjima, naša škola ne samo da je najstarija u Nišu, već i na prostoru bivše Jugoslavije”, zaključila je direktorka škole Olivera Mićunović Vlajković.

Tekst je deo projekta “Mladi talenti Niša” koji je podržan od strane Sekretarijata za kulturu i informisanje Grada Niša u okviru raspodele sredstava za finansiranje proizvodnje medijskih sadržaja u 2017.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com