Društvo

Kome je namanjena PLAVA NEDELJA?

Autizam nije bolest. To je u stvari stanje u kome osoba burno reaguje na neprijatan zvuk ili situaciju. U takvim slučajevima ljudi na ulici često ne prepoznaju problem i misle da su u pitanju nevaspitana deca. A to je samo jedan od problema roditelja autistične dece, svedoče iz Gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom.

Šta je PLAVA NEDELJA?

Projekat “Plava nedelja” drugu godinu za redom organizuje Gradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom. Cilj je da se raznim aktivnostima podigne svest u društvu vezano za ovo stanje, a krenuće poslednje nedelje marta meseca.

“Jedan roditelj nikada ne može sam da se izbori sa problemima. Definitivno je bilo potrebno da se okupimo u ovom udruženju da bismo pokazali šta je problem i da bismo na savestan i društveno-odgovoran način pokazali društvu ko su osobe sa autizmom, približili ih ljudima, kako bismo izvršili inkluziju autističnih osoba. To je jedino moguće ako svi zajedno nastupamo”, izjavio je jedan od roditelja i član GUPOAN-a, Danijel Arsenković.

Udruženje organizuje projekat “Plava nedelja” pod sloganom “Autizam ne traje samo nedelju dana”.

Cilj projekta je, kažu organizatori, da se utiče na institucije i organe vlasti kako bi se deca sa autizumom integrisala u društvo.

Sve počinje 27. marta i obeležiće se brojnim dešavanjima u gradu, potvrđuje Menadžer projekta “Plava nedelja”, Mirijana Dimitrijević.

“Otvaranje u centru krenuće nastupom inkluzivnog hora, u galeriji slika biće izloženi radovi naših priznatih slikara ali i dece sa autizmom i to će biti tiha aukcija jer će prikupljeni prilozi ići udruženju za organizovanje korisnih radionica. Biće dešavanja širom grada kao što su slikanja po licima dece, podela poklona, a najvažnija je u celoj priči tribina na kojoj ćemo sa logopedima, psiholozima i svim stručnim licima razgovarati o izazovima autizma i kako se nositi sa njim u društvu”, istakla je Mirijana Dimitrijević.

Ovogodišnji ambasador “Plave nedelje”, dr Dušan Milisavljević kaže da je deci sa autizmom potrebno ljubavi i razumevanja i da se u tom pogledu ne razlikuju od drugih mališana.

Jedan poljubac i zagrljaj mogu značajno da umanje trenutnu burnu reakciju na neprijatan doživljaj. Njegova je ideja da se u Srbiji otvori ustanova u kojoj će deca sa autizmom živeti samostalno.

“Svi roditelji dece sa autizmom nose u sebi strah i pitaju se šta posle moje smrti, ko će brinuti o mom detetu. Zato je ovo humana misija koju će humana Srbija shvatiti, ali je potrebno da shvati i republička administracija i ja ću iskoristiti sve svoje kontakte kako bih pomogao ovim pre svega hrabrim ljudima”, rekao je Dr Dušan Milisavljević.

Gradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom iza sebe ima radionice kojima pomaže deci da se prilagode svetu oko sebe. Neke od njih su plivanje za autistične osobe, inkluzivni ples u plesnim klubovima, Montesori radionice kao i učešće dece u predstavi “Snežana i sedam patuljaka” kroz dramske sekcije.

Društvo broji preko 500 članova, roditelja i stručnjaka iz ove oblasti i više od stotinu korisnika, iako je kako kažu taj broj u gradu daleko veći.

Namera udruženja je da okupi što više roditelja autistične dece, kako bi im pre svega obezbedili bolju budućnost.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com