Društvo

Gradski budžet za narednu godinu MANJI od ovogodišnjeg

U prepunoj sali niške Skupštine Grada održana je javna rasprava o nacrtu budžeta za narednu godinu.

Iako se na prvi pogled činilo da je interesovanje Nišlija veliko, prva četiri reda činili su gradski službenici, većnici, obornici niških opština, sekretari sekretarijata i sam gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Pred gradskim ocima govorili su predstavnici Udruženja „Gvozdeni puk“, pojedinačno Nišlija Radiša Spasić, predstavnik Udruženog pokreta slobodnih stanara i predstavnik Partije ujedinjenih penzionera koji je imao predlog da treba povećati porez imućnim Nišlijama kako bi se „osnažio“ gradski budžet i zatražio od predstavnika gradske vlasti da obezbede besplatan prevoz za starije Nišlije.

Republički transfer prema gradu biće 650 miliona dinara za čitavu godinu.

Foto: Niške Vesti; Maja Vodeničarski

Iz Sekretarijata za finansije koji je izradio nacrt budžeta za narednu godinu stižu ocene da je predviđeni budžet  manji za čak 6,15% nego što je bio za 2017.  Blizu devet i po milijardi dinara težan je niški budžet za narednu godinu, gde će na investicije otići milijardu 700 miliona dinara a povećaana su i davanja iz gradske kase za zarade i to više od 125 miliona dinara.

Opozicione stranke i nevladin sektor kažu da je nacrt trebalo da bude objavljen ranije, a ne uoči same sednice.

„Ne postoji nijedan drastično smanjen raskod, rukovodili smo se time da se rashodi smanjuju kod svih korisnika u nekom istom porcentu, tako da imamo nesmetano funkcionisanje svih organa i službi grada„, rekla je Danijela Spasojević, sekretar Sekretarijata za finansije Grada Niša.

U Nacionalnoj kolaliciji za decentralizaciju kažu da proces kreiranja gradskog budžeta nije dovoljno transparentan i da Nišlije nisu imale dovoljno vremena da nacrt prouče i danas o njemu vode raspravu.

Budžet grada trebalo bi da bude usvojen do 20. decembra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com