Društvo

Štrajk glađu završen, borba za prava novinara počela

Jovica Vasić okončao je štrajk glađu, nakon što mu je obećana lična bezbednost i materijalna sigurnost u periodu dok traži drugi posao jer se u Narodne novine neće vratiti. Iza njegovog zahteva da nadležne institucije preispitaju poslovanje u medijima čiji je vlasnik porodica Radomirović stala su i nacionalna novinarska i medijska udruženja. Među prisutnima ispred zgrade niške policije bio je i vlasnik Narodnih novina, Vitko Radomirović koji je negirao sve Vasićeve optužbe za malverzacije u niškim medijima čiji je vlasnik.

Jovica Vasić je danas izvojevao pobedu, jer je uspeo da okupi novinarska i medijska udruženja koja su, ne retko, imala oprečne stavove. Danas su iza njegovih zahteva stali NUNS, UNS, SINOS, Slavko Ćuruvija fondacija, a bio je prisutan i predstavnik misije OEBS-a iz odeljenja za medije.

Vasić je, pre svega, tražio garancije za ličnu bezbednost jer je, kako kaže, poslednjih dana dobijao „tihe pretnje“. Garancije za bezbednost dobio je od načelnika niškog MUP-a, Ninoslava Mitića. Zajedno sa Vasićem tom sastanku su prisustvovali Nino Brajović (Udruženje novinara Srbije), Vukašin Obradović (Nezavisno udruženje novinara Srbije), Dragana Čabarkapa (Sindikat novinara Srbije), Ilir Gaši (Slavko Čuruvija fondacija) i Miroslav Janković (Misija OEBS – odeljenje za medije).

Iako je Vasića većina prisutnih, uključujući i vlasnika novina, Vitka Radomirovića, uveravala da nakon prekida štrajka glađu treba da se vrati u Narodne novine, on je odbio uz konstataciju da „njemu tamo nema povratka.“

Radomirović je u više navrata ponovio da je od jutros inspekcija rada u Narodnim novinama, da su svi njegovi radnici prijavljeni i da optužbe da je „lopov i derikoža“ ne stoje. Insistirao je na činjenici da je Vasić bio u stalnom radnom odnosu, redovno dobijao zarade kao i mesečnu karticu za prevoz.

Na Vasićevu opasku da proteklih osam godina radi za istu platu od 22 hiljade dinara, Radomirović je odgovorio:

„Plata ti nije bila povećana, ali nije bila ni smanjena.“VITKO

Epilog desetodnevnog štrajka glađu niškog novinara obeležio je i verbalni sukob Radomirovića i Obradovića nakon što je Radomirović rekao da nije slučajno da se štrajk održava u vreme zasedanja Vlade Srbije u Nišu.

„Pa, šta ako je u vreme zasedanja Vlade Srbije? Da sam na Vasićevom mestu i ja bih u isto vreme organizovao štrajk, ne pokušavajte da politizujete situaciju i ne mitingujte više. Imali ste prilike da razgovarate s njim dok je bio vaš radnik.“, odbrusio je Obradović.

Predstavnici nacionalnih novinarskih i medijskih udruženja obećali su Vasiću da će pokrenuti dijalog sa Ministarstvom kulture i informisanja i Ministarstvom za rad i socijalna pitanja o statusu srpskih novinara,  da će ispitati sporne projekte koje su dobijali mediji u vlasništvu Radomirovića, a da će u saradnji sa tužilaštvom i inspekcijama proveriti Vasićeve otužbe za malverzacije u niškim Narodnim novinama.za kraj

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com