Društvo

Ispravnost vode u niškim rekama kontrolisaće preduzeće iz Novog Sada?

Za tačno dve nedelje i kalendarski stiže leto, mnoge Nišlije želeće da se rashlade u nekoj od reka u okolini grada. Institut za javno zdravlje koje je do februara obavljao ovu analizu sada nema validan ugovor po kome bi vršio ispitivanje površinskih voda, ovaj posao ubuduće po trenutnoj odluci će raditi novosadska firma Vatrogas. Danas nije moguće saznati kakvog su kvaliteta površinske vode u Nišu, jer za sada potpisan Ugovor nema niko…Prvi rezulati mogu se očekivati tek u avgustu mesecu, kada i papirološki bude zaokružen proces javne nabavke i potpisan Ugovor sa Upravom za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine.

Na osnovu ugovora sa Upravom za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine Grada Niša, Centar za higijenu i humanu ekologiju Instituta za javno zdravlje Niš je u periodu od septembara lane do februara ove godine vršio je uzorkovanje i laboratorijsko ispitivanje površinskih voda reke Nišave, Kutinske reke, Toponičke reke i reke Južne Morave.

“U ovom periodu ispitivanja, utvrđeno je da je najveći broj uzoraka reke Nišave bio izvan propisane klase zbog, pre svega, bakteriološke neispravnosti. Najveće zagađenje reke Nišave zabeleženo je u njenom donjem toku, nizvodno od kanalizacionih kolektora i pre uliva u reku Južnu Moravu”, kaže za Niške Vesti iz Instituta za javno zdravlje Niš.

Ugovor je u međuvremenu istekao potvrđuju iz niškog instituta.

“S obzirom na to da je ugovor o ispitivanju kvaliteta površinskih voda na teritoriji Grada Niša istekao zaključno sa februarom 2016. godine, a da u međuvremenu nije potpisan novi, Institut za javno zdravlje Niš od marta 2016. godine ne vrši uzorkovanje i analizu i nema uvid u kvalitet reke Nišave, Kutinske reke, Toponičke reke i reke Južne Morave”, piše u odgovoru koji je stigao iz Instituta za javno zdravlje.

Tri meseca kontrola površinskih voda nije rađena, a odluka ko će ovaj posao obavljati doneta je tek pre pet dana.

Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine sprovela je javnu nabavku i tim postupkom posao je dobila novosadska firma.institut vatrogas

Javna nabavka je sprovedena i 2. juna doneta je odluka da se ovaj posao – Ispitivanja i kontrole površinskih voda u Nišu poveri novosadskom Institutu Vatrogas doo. Ponuda Vatrogasa je bila da vaj posao mogu da urade za 693 000 dinara bez PDV-a a Institut za javno zdravlje iz Niša tražio je 830 000 dinara bez PDV-a za isti posao. Kako je ponuda novosadskg instituta bila povoljnija, posao je poveren njima od strane komisije u Upravi za finansije koja je odlučivala u postupku javne nabavke”, kaže za Niške Vesti Jadranka Stevanović, zemenik načelnika Uprave za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine.

Nakon donošenja odluke, sledi rok za žalbu od sedam dana onda i potpisivanje ugovora. Tek nakon isteka ovog žalbenog roka znaće se i tačno ko će kontrolisati površinske vode u Nišu. 

Institur Vatrogas doo iz Novog Sada je privatno preduzeće koje je osnovano još 1998. godine. Samo u 2014. godini ostvarilo je dobit od 11 miliona dinara dok je poslovni prihod za istu godinu bio 74 miliona dinara, te godine ovo preduzeće imalo je 32 zaposlena radnika. Ovo novosadsko preduzeće tri godine unazad nije bilo u blokadi.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com