Kultura

“Zvuci novog vremena” iskorak ka savremenom horskom stvaralaštvu

“Zvuk novog vremena” naziv je koncerta koji je sinoć u dvorani Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu za nišku publiku održao Akademski hor Studentskog kulturnog centra Niš pod dirigentskom palicom Zorana Stanisavljevića, vanrednog profesora Fakulteta umetnosti.

Na koncertu su premijerno izvedene kompozicije komponovane u 21. veku, a među izabranim delima našla se kompozicija “In hoc signo vinces” mr Dragana Tomića, vanrednog profesora Fakulteta umetnosti koja je specijalno komponovana za ovo veče.

Ovaj koncert, u organizaciji Studentskog kulturnog centra, Fakulteta umetnosti i Srpske akademije nauka i umetnosti, Ogranka SANU u Nišu, predstavlja svojevrsno upoznavanje sa savremenim horskim stvaralaštvom. Na koncertu su nastupili i mas. Boris Bunjac, vanredni profesor, kao solista na marimbi, zatim ansambl perkusija Fakulteta umetnosti u Nišu i Niški Jazz trio.

“Kompozicija “Pod ovim znakom ćeš pobediti” ili “In hoc signo vinces” je specijalno napisana za Akademski hor SKC-a, odnosno za mešovit hor i soliste, i upriličena za ovaj koncert savremene muzike”, kaže mr Dragan Tomić. “Pored ove kompozicije, i ostala dela koja će hor izvesti niška publika će sada prvi put čuti”.

Mr Zoran Stanisavljević Akademskim horom SKC-a diriguje od 2012.godine. Hor je svoj rad obeležio učešćem na mnogobrojnim prestižnim festivalima u zemlji i inostranstvu, kao i mnogobrojnim nagradama.

“Koncert koji smo večeras priredili malo je drugačijeg koncepta od koncerata koje smo do sada imali”, kaže Stanisavljević. “Izveli smo četiri kompozicije koje su međusobno potpuno različite, a jedino što im je zajedničko to je da su nastale u zadnjih 15 godina. U pitanju je muzika 21.veka i mali uvod u savremeno horsko stvaralaštvo. Pokušavamo da napravimo mali iskorak iz neke naše horske svakodnevice i da nekim, pažljivo odabranim kompozicijama upoznamo i publiku sa nekim novim trendovima u horskom stvaralštvu. Odlučili smo se za četiri kompozitora, a pre svih bih pomenuo Arva Parta koji je značajni Estonski kompozitora i jedan je od najizvođenijih kompozitora u poslednjih 15 godina u svetu”.

Na koncertu je izvedena je i mala svita Boba Čilkota, kompozicija za hor i jezz trio, a za kraj koncerta publika je uživala u Koncert za marimbu, hor i udaraljke kompozitora Eugena Košinskog.

Solisti na koncertu su bili Boris Bunjac, marimba, Marijana Davinić, sopran, Marko Milisavljević, bas, Damjan Mišić, tenor. Kao klavirska saradnica na koncertu je nastupala i Anđela Stanković ali i ansambl udaraljki u satsvu: Vanja Hartl, vibrafon, Đorđe Hartl, udaraljke i Đorđe Stojiljković, udaraljke.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com