Kultura

Zvezda u usponu, Dženi Mekferson nastupa na Nišvilu

Zvezda u usponu latino džez muzike, kubanska pijanistkinja, pevačica i kompozitor Dženi Mekferson nastupiće sa svojim sastavom na predstojećem Nišville jazz festivalu u petak, 16. avgusta na niškoj Tvrđavi.

Dženi je nesumnjivo jedna od najoriginalnijih izvođača koji su se pojavili poslednjih godina na svetskoj džez sceni. U pitanju je vrlo talentovana umetnica koja na svojim nastupima unosi žensku energiju u mnoštvo prelepih fraza latino džeza, kao i sofisticirane improvizacije koje čine njenu muziku i stil posebnim i prepoznatljivim.

Rođena je 1979. u Gvantanamu na Kubi, Dženiset Mekferson kao vrlo mlada nastupa u džez klubovima, komponije i snima, a 2014. je u Havani dobila prestižnu nagradu “Adolfo Guzman” – “Cubadisco Internacional” (ekvivalent nagradi MIDEM), za album “Blue Side Live”, u saradnji sa Omarom Portuondom i Buena Vista Social Club, Orkuestom Anakaonom, Alainom Perezom i mnogim drugim poznatim kubanskim muzičarima.

Nakon toga seli se u Francusku, nastupa na prestižnim džez festivalima širom sveta i nastavlja sa diskografskim aktivnostima. Između ostalog, 2017. nastupa zajedno sa legendarnim džez velikanima kao što su Maceo Parker i Dee Dee Bridgewater na “Saint Raphael Jazz Festivalu”.

Šira publika je definitivno primetila njenu saradnju sa čuvenim gitaristom Džonom Meklaflinom (JOHN MCLAUGHLIN) 2022. godine, koji je poziva kao specijalnu gošću za nastupe na prestižnim festivalima uključujući “North Sea Jazz” i “Montreux Jazz Festival”, a nakon toga Mekfersonova dobija stalni angažman kao glavni pijanista i prvi vokal u Džon Meklaflinovom kvintetu tokom turneje „Liberation Tour“, koja je imala maestralno finale u Cirihu 20. oktobra 2023.

Sa svojim urođenim interpretativnim veštinama, genetskim osećajem za muzičku orijentaciju i ritam, i izraženim sklonostima ka baladama i pevanju, ovu kubansku umetnicu karakteriše originalni pristup kroz neočekivane udarno-harmonijske progresije i neviđeno efektne improvizacije koje objedinjuje sa sintezom raznih stilova prevazilazeći klasične džez idiome, a sam nastup izražen je hromatskim rasponom bogatim nijansama, ponekad vrlo egzotičnim. Ona preskače kliše kombinovanja latino ritmova i severnoameričkog džeza, pokazujući, umesto toga evocirajuće organske zvučne pejzaže iz njene domovine sa naglašenom gracioznošću.

Dženi Mekferson na koncertima vrlo često menja svoj tempo u kaleidoskopu elegancije, delikatnosti, snage i fizičnosti. “Volim da s vremena na vreme menjam atmosferu na istoj stazi“, napominje ona, „zabavljajući se promenom harmonija i idem svojim putem na neočekivan, nepredvidiv način. Moj pijanizam je često instinktivan i mogu reći isto i o improvizaciji“.

Njen poslednji album “A Long Way”, objavljen je 6. oktobra 2023. Jedanaest originalnih numera snimljenih sa njenim triom uvode nas u moćnu paletu urođenih melodijskih progresija koje definišu svaku pesmu kroz harmonijske varijacije kao kostur njenih balada. Njena umetnost je zbir kreativnih kompozicionih bravura koji njen rad čine odmah dostupnim i pre svega vrlo prepoznatljivim.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com