Društvo

Zvanično otvorena Marinina “Banka dobročinstva”

“Banka dobročinstva” koja je otvorena u Obrenovićeoj ulici je prvi objekat te vrste u našoj zemlji , a služi prikapljanju humanitarne pomoći za obolele od najtežih bolesti. Marina Adamović, koja je  godinama unazad sakupljala pomoć na ulici u svim vremenskim prilikama, kaže da je zadovoljna kućicom, ali ostaje još da se reši problem grejanja. Objekat su donirale tri firme, dve iz Niša i jedna iz Kraljeva, organizator je bila Gradska opština Medijana, a inicijator arhitekta Ivan Redi.

Niška humanitarka Marina Adamović konačno ima krov nad glavom. Iako se od jutros nije osećala najbolje, jer i sama boluje od multuple skleroze, ipak se pojavila  na  svom “radnom mestu”.

Niškim Vestima je rekla da je zadovoljna što konačno ima kućicu, ali je ukazala i na problem grejanja.

Zadovoljna sam, naravno, ali je hladno. Ja imam grejalicu, ali kućica nema utičnicu za struju. Nadam se da će i to uskoro da reše, jer skoro da je ista temperatura spolja i unutra, čak i kada zatvorim vrata”, kazala je Marina Adamović Niškim Vestima.

Gradska opština Medijana  bila je organizator cele akcije, a ključeve od kućice su Marini predali još juče. Predsednik opštine Milan Krstić zahvalio se  donatorima i dodao:

“Naša je bila samo energija i dobra volja i danas nismo tu da bi se slikali i prikupljali političke poene. Bitni su ovi ljudi koji su napravili kućicu, odazvali se odmah bez trunke razmišljanja, a opštinu Medijana ona nije koštala ni danar”,  kazao je Krstić.

Milan Krstić i Marina Adamović
Milan Krstić i Marina Adamović

Metalnu konstrukciju napravila je i donirala firma “Korali” iz Kraljeva. Staklo je donacija preduzeća “Elit M”, a rolo vrata vrata koja se otvaraju daljinskim upravljačem napravila je “Selektra plus”, ortačka firma Olivera Pešića i Vladana Stojiljkovića.

Oliver Pešić i Vladan Stojiljković
Oliver Pešić i Vladan Stojiljković

“Rado smo se odazvali pozivu da pomognemo u skladu sa našim mogućnostima. Po prvom pozivu predsednika opštine, mi smo rekli “da, učestvovaćemo, samo nam dajte projekat i računajte da će biti urađeno”, kazali su Pešić i Stojiljković.

Na potrebu da se pomogne  Marini Adamavić kako bi se  zaštitila od vremenskih neprilika, prvi je ukazao arhitekta Ivan Redi pre godinu i po dana. Kaže da je bio dirnut Marininom humanošću i  svakodnevnom nesebičnim  zalaganjem  u prikupljanju novca za obolelu decu.

“Ovo je realizacija jedne ljubavi koju imam prema Marini kao izuzetnoj osobi, ženi koja se nesebično žtrvuje za druge i osećao sam to kao potrebu da njoj i ja, kao arhitekta, pomognem”, rekao je Redi.

Redi je uradio i prvi arhitektonski projekat za kućicu, a prvobitna ideja bila je da  bude mobilna sa solarnim panelima. Kako se zima približavala i kako je Marini bilo neophodan “krov nad glavom”, projekat je modifikovan i pojednostavljen.

Da podsetimo, kućicu je Marini Adamović obećao i sam predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić prilikom nedavne posete našem gradu. Marina je bila prva građanka koju je premijer Srbije primio u Domu vojske.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com