Region

Zvanično otpočeli radovi na rekonstrukciji škole u Balajncu

Potpuna rekonstrukcija osnovne škole „Jastrebački partizani“ u Balajncu, počinje sa poslednjim danima školske godine. Rok za završetak radova je 90 dana, odnosno do početka nove školske godine. Radove finansiraju EU PRO, sredstvima Evropske unije i lokalna samouprava.

Početak radova obišli su Jasmina Ilić menadžer sektora infrastrukture EU PRO, Dragana Sotirovski načelnica Nišavskog okruga i Saša Jovanović predsednik opštine Merošina. Vrednost projekta je 133 hiljada evra, a opština Merošina učestvuje svojim sredstvima sa 20 hiljada evra. Radove će u periodu od 90 dana izvoditi firma MPP „Jedinstvo“ a.d. iz Sevojna, izabrana u postupku javne nabavke koji je sprovela opština Merošina.

Obilazeći školske prostorije, uverili su se u neophodnost potpune rekonstrucije objekta, kako bi se stvorili uslovi za jednosmenski rad škole i kvalitetnije obrazovanje dece od predškolskog uzrasta do osmog razreda.

Školu u Balajncu pohađa preko 200 učenika i predškolaca prevashodno iz Balajnca, Gradišta i Aleksandrova.

Foto: EU PRO

Ovo je četvrta osmogodišnja škola na teritoriji opštine koju kompletno rekonstruišemo, nakon škola u Jugbogdanovcu, Azbresnici i Oblačini, na red je došla škola u Balajncu, pa nam ostaje još centralna škola u Merošini, čime bi zatvorili čitav proces rekonstukcije svih osmogodišnjih škola. Projekat se realizuje sredstvima Evropske unije, preko organizacija EU PRO, uz naravno, uz učešće lokalne samouprave“- kaže predsednik opštine Saša Jovanović.

Adaptacija se odnosi na delimičnu sanaciju krova, uvođenje centralnog grejanja na pelet, zamenu stolarije i termo izolaciju, čime bi se ostvarile značajne uštede u budžetu i obezbedile tople prostorije za boravak dece, zamena podnih obloga, sanacija toaleta i zamena nameštaja. Svi radovi trebalo bi da budu gotovi do početka nove školske godine.

Foto: EU PRO

Rekonstrukcija školske zgrade u naselju Balajnac, koja podrazumeva instalaciju sistema grejanja na pelet kako bi se poboljšala energetske efikasnost, značajno će unaprediti uslove za rad za 26 zaposlenih kao i kvalitet obrazovanja za 213 dece koja pohađaju školu i predškolsku ustanovu, od čega više od polovine dolazi iz romske zajednice. Takođe, primenom principa dobrog upravljanja, deca i roditelji iz romske zajednice biće aktivno uključeni u proces obrazovanja i vannastavnih aktivnosti„-ističe Jovica Marković.

Organizacija EU PRO i lokalna samouprava već rade zajednički na projektu Plana regulacije uređenja za proširenje industrijske zone Jugbogdanovac.

Foto: EU PRO

Osnovni fokus programa je podrška lokalnim samoupravama da poboljšaju svoju lokalnu obrazovnu i poslovnu infrastrukturu, tako da mi sa Merošinom već radimo na projektu Plana detaljne regulacije uređenja za proširenje industrijske zone Jugbogdanovac, reč je o projektu koji se odnosi na izradu planske dokumentacije i on se već sprovodi, pa rezultati neće biti vidljivi fizički kao u slučaju rekonstrukcije škole u Balajncu“- kaže Jasmina Ilić, menadžer sektora infrastrukture u EU PRO.

EU PRO je razvojni program koji je sa svojim aktivnostima započeo prošle godine, finansira se od strane Evropske unije  i sprovodi u partnerstvu sa 99 gradova i opština u Srbiji.

Projekat „Poboljšanje školske infrastrukture u naselju Balajnac i unapređenje inkluzije Roma i Romkinja“ finansira Evropska unija u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije preko programa EU PRO. Кomplementarne aktivnosti projekta koje se odnose na primenu principa dobrog upravljanja sprovode se u saradnji sa programom Swiss PRO koji podržava Vlada Švajcarske.

Aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com