Društvo

Žrtve torture imaju kome da se obrate za pomoć

Centar za ljudska prava – Niš, u okviru aktivnosti borbe protiv torture sproveo je projekat “Sveobuhvatna akcija protiv torture”. Cilj ovog projekta bio je doprinos efikasnoj prevenciji torture, borbi protiv nekažnjivosti i isceljenju posledica torture.

Aktivnosti u okviru projekta bile su bazirane prvenstveno na torturu od strane službenih lica, torturu koja može nastati perkomernom upotrebom sile od strane policije u zatvorima i svim ustanovama u kojima su lica koja su lišena slobode, poput specijalnih psihijatrijskih bolnica, ustanova socijalne zaštite zatvorenog tipa, ali i staračkih domova kao specifičnog vida pružanja socijalne zaštite, naveo je advokat Stevan Arambašić.

“Tortura je svako svirepo i neljudsko ponašanje prema ljudima, a naša zemlja je potpisnica Konvencije protiv torture, nehumanog i nečovečnog postupanja. Zabrana torture je jedna imperativna norma, što znači da i zemlje koje nisu postpisnice ove Konvencije imaju obavezu da je se pridržavaju. Dakle, ne postoji izvinjavajuća okolnost”, istakao je Arambašić.

On je istakao da je najbolji način prevencije torture podizanje društvene svesti, davanje građanima mogućnosti da se obrate i zatraže pomoć i adekvatno i u skladu sa zakonom postupanje državnih organa u slučajevima procesuiranja torture.

“Postoje određene situacije koje ograničavaju naše postupanje. U prvom redu to je sam zakonski okvir. On predviđa rok od apsolutne zastare u periodu od 10 godina, a Konvencija taj rok apsolutno ne poznaje, što znači da bi trebalo promeniti domaći zakon. Drugi segment jeste da tužilaštvo koje sprovodi istragu, vrlo često traži kompletnu dokumentaciju i veliki broj dokaza i dokaznog materijala, iako je stav Evropskog suda za ljudska prava takav da i najmanje potkrepljena prijava u slučaju torture mora biti procesuirana”, istakao je advokat Arambašić.

Lidija Vučković, predsednica Centra za ljudska prava – Niš rekla je da je zabrinjavajuće to što tužilaštva nisu preterano ambiciozna da se bave torturom. Najteže je, dodaje ona, kada je u pitanju tortura u zatvorima, dokazati postojanje torture između samih osuđenika.

“Mnogo je jednostavnije kada se žalimo na predstavnike institucije. To je teže sakriti nego kada imamo osobe koje su jednake pred zakonom. A to se dešava, iako bi takve ustanove trebalo da obezbede sigurnost svim osuđenicima tokom boravka”, rekla je Vučković.

Ona je iznela utisak da je u tom segmentu problem rad zdravstvenih službi.

“Do sada ne znam, u svim kopijama kartona koje sam videla, da je navedeno da je neko dobio povrede od drugog osuđenika. Jednostavno, u takvim situacijama ne znam na koji bi se drugi način to dokumentovalo. A prolem je dovoljno ozbiljan da mu priđemo po svaku cenu”, poručila je Vučković.

U toku projekta Centar za ljudska prava imao je podnetih desetak prijava protiv torture.

“Tih desetak slučajeva, daje nekakvu nadu da mogu biti procesuirani. Sud je tu da sudi, ali tužilaštvo je tu da pripremi valjanu optužnicu. Na njima i na policiji je  da dovedu do toga da nego bude suđen za torturu. Kada budemo imali nekoliko osuđujućih presuda, to će ohrabriti žrtve da se jave, a i oni koji su skloni da budu ti koji sprovode torturu, da se zamisle da li je i koliko pametno tako nešto raditi”, rekao je advokat Stevan Arambašić.

Centar za ljudska prava – Niš, dodaju oni, pružaće pravnu pomoć i zastupanje pred sudovima za žrtve torture i nečovečnog postupanja koji žive na teritoriji Republike Srbije. Za pružanje pravne pomoći i zastupanje angažovani su advokati iz Niša, Beograda, Novog Sada i Novog Pazara koji imaju veliko iskustvo u oblasti zaštite ljudskih prava.

Potencijalne žrtve torture i nečovečnog postupanja treba da se jave, radi dobijanja pravne pomoći i zastupanja pred odgovarajućim sudovima:

– na telefon Centra za ljudska prava – Niš: 018 524 332 (iz Centra mole da, ukoliko se javi automatska sekretarica, obavezno ostavite broj telefona na koji Vas mogu kontaktirati)

– pošalju imejl na ni_cent@eunet.rs

– poštom na adresu: Centar za ljudska prava – Niš, ul. Cara Dušana, br. 54 PC “Dušanov Bazar”, Kupola, lokal 202, 18 000 Niš.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com