Društvo

Zove se Srpska, Julijanska i Pravoslavna Nova godina

Praznik koji se slavi 14. januara po Gregorijanskom kalendaru je u stvari 1. januar po Julijanskom kalendaru. Iako nije zvanična Nova godina, svake godine se slavi u balkanskim zemljama.

Osim Srbije, u Crnoj Gori, BiH, Republici Srpskoj, Makedoniji i pravoslavnim delovima Hrvatske. Ovu Novu godinu slave i u Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Jermeniji, Moldaviji i Gruziji.

Srpska Nova godina je starokalendarska, jer je  nastala po računanju vremena koje je ustanovio još Gaj Julije Cezar.

Srbi su među retkim narodima u svetu koji su stvorili sopstvenu novogodišnju proslavu pa je zato i nazivaju Srpskom novom godinom, jer je kroz vreme postala simbol narodnog  prkosa.

Zbog epidemiološke situacije nema tradicionalnog dočeka u Parku Svetog Save

Iz Gradske opštine “Medijana” poručuju da zbog trenutne epidemiološke situacije neće biti tradicionalnog dočeka Pravoslavne nove godine u Setosavskom parku 13. januara, a koji svake godine organizuju.

“Ovaj dan biće obeležen simbolično – vatrometom u ponoć i emitovanjem programa (koncerata folklornih ansambala) sa led ekrana na bini u Svetosavskom parku, u vremenu od 18 do jedan sat iza ponoći”, poručuju u GO “Medijana”.

Najveća niška opština na ovaj način želi da očuva tradiciju i bar malo građanima dočara praznično raspoloženje.

Oni pozivaju građane da se ne okupljaju i da vatromet posmatraju sa svojih prozora i terasa.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com