DruštvoEkonomija

Zorana Mihajlović: Za razvoj aerodroma u Nišu potrebno 15 miliona evra, grad nema toliko para

Dražava Srbija nastaviće da razvija aerodrom u Nišu, a procene govore da će biti potrebna ulaganja od 15 miliona evra da bi “išao u korak” sa drugim aerodromima u regionu, izjavila je danas u Nišu potpredsednica Vlade Srbije i ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ona je kazala da je “besmisleno” da neko pomisli da će aerodrom u Nišu biti zatovoren.

“Aerodrom ostaje, letovi se nastavljaju, ostaju cene po kojima kompanije lete, zaposleni će ostati, a biće ih još i više”, izjavila je Mihajlović na konferenciji za novinare u Gradskoj kući.

Prema njenim rečima, preporuka Vlade Srbije da aerodrom u Nišu predje u državno vlasništvo posledica je analiza koje pokazuju da su potrebna velika ulaganja u dalji razvoj tog razvoja, za koji u budžetu Niša nema para.

“Ukoliko ne bude novih ulaganja, 2020. godine ostaćemo na 350.000 putnika, koliko ih sada ima. Uz ulaganja imaćemo u Nišu 650.000 putnika 2021. godine, a 2027. godine 770.000 putnika”, istakla je Mihajlović.

Ona je istakla da će se prelaskom u državno vlaništvo obezbediti brža i efikasnija ulaganja.

Mihajlović je podsetila da su država i grad od 2014. godine do sad uložili u razvoj aerodroma skoro šest miliona evra.

“Država je uložila u opremu 3,6 miliona evra, ali reč je uglavnom o doniranoj opremi. Ne može više da se donira, mora da se kupi nova oprema”, izjavila je Mihajlović.

Prema njenim rečima, odluka da aerodrom u Nišu predje u državno vlasništvo ni na jedan jedini način nije u vezi sa ugovorom o koncesiji za beogradski aerodrom.

“Plan za aerodrom “Konstantin Veliki” je da 2031. godine ima milion putnika, a da aerodrom “Nikola Tesla” ima 12 miliona putnika 2024. godine”, kazala je Mihajlović.

Prema njenim rečima, aerodrom u Nišu proteklih godina poslovao je pozitivno ali zahvaljujući subvencijama grada, kapitalnim investicijama države, i prihodima koji mu nisu pripadali.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da grad Niš ne raspolaže sa dovoljno sredstava da bi odgovorio svim izazovima kada je u pitanju održavanje aerodroma i mere bezbednosti.

“Ovo je aerodrom od strateškog značaja za čitavu zemlju i treba da bude otvoren 24 sata dnevno, a sada nije tako”, rekao je Bulatović.

Načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski rekla je da država svesna strateškog značaja aerodroma.

“Dobili smo čvrsta obećanja da će aerodrom nastaviti da se dalje razvija. Izmedju ostalog biće izgradjen kontrolni toranj, proširena pista i restriktivna zona”, kazala je Sotirovski.

Stotinak gradjana Niša, nezdavoljnih odlukom Gradskom veća da aerodrom predje u državno vlasništvo, uz zvišduke i skandiranja “lopovi, lopovi” dočekalo je ispred Gradske kuće Zoranu Mihajlović i njene saradnike .

Gradjani su se razišli nakon što je u Gradskoj kući otpočeo sastanak Mihajlovićeve, predstavnika grada i gradskih opština.

Za sutra u 17 časova, zakazan je novi protest gradjana Niša zbog prelaska aerodroma u nadležnost države.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com