Društvo

ZOO Planet zbrinuo mladunče lisice koje je pronašla Vojska

Pripadnici Vojske Srbije pronašli su mladunče lisice staro 30 dana na lokaciji Vojnog aerodroma u Nišu, pa su u pomoć pozvali ekipu ZOO Planeta da ovu malu životinju zbrine. Članovi udruženja brzo su reagovali i pružili maloj Zmaj-Heli zdravstvenu negu i sigurnost, a ona sada uživa u njihovoj pažnji i brizi u ZOO kutku u Kamenici.

 

Mala lisica spasena je, kako kažu, u poslednjem trenutku:

“Zahvaljujući pripadnicima Vojske mladunče je spaseno sigurne smrti jer je bilo nemoćno, mokro i komplet umazano u blatu.” kažu iz udruženja ZOO Planet.

Hrabra ekipa je, kao što su to i do sada činili, odmah reagovala i izašla na teren kako bi preuzela ugroženo mladunče. Odveli su je u Veterinarsku ambulantu “Radoš vet” gde je izvršen besplatan detaljni klinički pregled, aplikovana pasta protiv unutrašnjih parazita i dat preparat za suzbijanje spoljnih parazita.

“Okupano i nahranjeno specijalnim mlekom za prihranu mladunaca sada bezbrižno spavka u mekanom krevetiću koji smo specijalno za njega napravili. Lisica je dobila ime Zmaj-Heli” poručuju ovi divni ljudi iz udruženja ZOO Planet. Ona se trenutno nalazi u prihvatilištu ZOO kutka u Kamenici.

Mala Heli je od svojih spasilaca dobila i dodatak u svom imenu, pa tako sada nosi ime Zmaj-Heli. Vojnici su joj nadenuli ime Zmaj zbog konstatacije da je bila veliki borac i veoma hrabra, a ime Heli dobila je od članova ZOO Planeta zbog helikopterske jedinice.

Zmaj-Heli je peta po redu lisica koja je stigla u ruke vrednih članova ZOO Planeta. Heli će baš kao i prethodne četiri lisice biti vraćena u prirodno stanište nakon što odraste i ojača, a do tada biće joj pružana adekvatna nega od strane onih koji to najbolje rade.


Lisice (lat. Vulpini) su naziv za 27 vrsta životinja iz porodice pasa. U srpskom jeziku se ovim imenom uglavnom naziva riđa lisica (Vulpes vulpes). Kako postoji u skoro svakom delu sveta, postala je i deo folklora mnogih naroda i kulturnih grupacija. Osamostaljuju se nakon oko 4 meseca posle koćenja, ali nastavljaju da žive na teritoriji roditelja dok sa oko 10 meseci ne postanu polno zreli. Mada se pretežno hrane životinjskom hranom (miševima, malim zečevima, mladim fazanima i strvinama), takođe je utvrđeno da u određenim dobima godine uzimaju i hranu biljnog porekla.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com